Allt som väntar av dig av Lorraine Fouchet

Allt som väntar av dig av Lorraine Fouchet

Ylva rekommenderar en snärtig roman med bra fart i dialogen.

När jag fick frågan efter böcker av Lorraine Fouchet av en fransk låntagare, blev jag nyfiken på författaren. Jag började med att läsa Allt som väntar dig, hennes tredje bok.

Domnin, 15 år, sitter och spelar när datorn kraschar och han hör ljud utanför sitt rum – vad händer där? Ambulanspersonal är i hans pappas rum och försöker återuppliva pappan. Hans hjärta har slutat att slå och en kvinna har ringt ambulansen innan hon har smitit iväg, strax innan ambulanspersonalen kommer. Vem är hon?

Domnins mamma Claire försvann för tre år sedan och han har inte hört ett ljud från henne. Hon lyckades inte hämta hjälp och rädda livet på sin morfar Jean-Domnin när hon var liten. När han var försvunnen och hon hittade honom med brutna ben, blev hon så rädd att hon bara satte sig och grät istället för att hämta hjälp och anklagar sig själv för det. Hon vill återbetala det på något sätt med sitt arbete att vara läkare och rädda liv, hon åker och arbetar i Chile med sjuka barn. Efter det tänker hon återvända till Domnin och hans far, det är bara det att det inte alltid blir som man har tänkt…

Författaren har arbetat som akutläkare i Paris innan hon började skriva och det återspeglas i berättelsen. Boken är snärtig och skriven ömsom från Domnins håll, ömsom från älskarinnan till hans pappa, saker händer i fart och dialogen är både tragisk och komisk på samma gång, särskilt när Domnin berättar. Historien nystas fram och berättelsen förvånar.

Jag gillar sättet Lorraine Fouchet skriver på. Det är mycket som händer men det är inte beskrivet med för många ord. Jag får också längtan till den Bretanska ön Groix, där Domnins släkt på pappans sida kommer ifrån och där hans bästa vän Mathilde bor.

Rekomenderad av Ylva Lyshag

Allt som väntar dig av Lorraine Fouchet

Språk