Bortom rubrikerna

Bortom rubrikerna

Rebecka Horn har läst Lejon och lamm av Duraid Al-Khamisi som beskriver en verklighet som de flesta av oss bara hör talas om genom nyhetsrapporteringen – om vardagen i skuggan av gängkriminaliteten. ”Vi får inga svar eller lösningar på problemen men kanske kommer vi ut på andra sidan med lite mer förståelse för människorna, skyldiga som oskyldiga, som tvingas leva mitt i det”, skriver Rebecka.

Far och Mor har tröttnat på att bara vänta in ålderdomen. Mor är utbildad undersköterska men får inte jobb, Far haltar runt som sjukpensionär med fotprotes och sönderskjutet knä. Far brottas med demoner från ett liv i krig och flykt. De bestämmer sig för att ta över en nedgången kiosk belägen på torget i orten där de bor. Äntligen får de något att göra och känner att de bidrar med något.  

Till en början är torget ganska lugnt och kritalistan kort, men snart eskalerar bråken och våldet kryper snabbt nedåt i åldrarna. Mor vågar inte längre jobba i kiosken och kritalistan växer med obetalda skulder från personer som ”försvunnit”, antingen till fängelse, lämnat landet eller dött.  

Ungtupparna hade blivit mer hetsiga, stressade. Både Mor och Far hade börjat se unga män gå in i baren iklädda skyddsväst. Varje kväll utbröt nya slagsmål i baren eller på torget och alla slutade gå ut efter ett visst klockslag.

Lejon och lamm innehåller inget gore, inget gottande i våldet eller skjutningarna som sker ofta runt den lilla kiosken. I stället handlar boken om livet där emellan, hur det måste fortsätta och att man måste leva vidare. Far med sin starka moral, som inte alltid är helt konsekvent, faller även han till slut och på sätt och vis bidrar till kriminaliteten genom att sälja vågar och egengjord arrak. Inte för att han stödjer kriminaliteten men för att kunna överleva. Utan rizzlapapper, telefonkort och mobiltelefoner i storlek ’lagom stor att stoppa upp i stjärten’ skulle kiosken inte gå runt. Och Far vågar inget annat. 

Min syster sade att Far hade hamnat mitt i en imperialistisk fälla. Han hade lärt sig dubbelspelet och sken som en sol vem det än var som kom till kiosken. Han försökte behandla alla som om var och en var en gammal kär vän på återseende. Det var det bemötandet som gav Far respekt från hårdnackade grabbar och värstingar.

Lejon och lamm ger oss en liten inblick i det som sker på olika platser. Orter som blivit nya egna samhällen där andra regler gäller. Vi får inga svar eller lösningar på problemen men kanske kommer vi ut på andra sidan med lite mer förståelse för människorna, skyldiga som oskyldiga, som tvingas leva mitt i det.  

Ungtupparna samlades i en ring precis runt kiosken och konverserade i helt vanlig ton. Budskapet var för Far lika skrämmande som det var upprörande att beskåda: Vi äger gatan, och du förväntas vara tyst om allt du hör.

 


Lejon och lamm 
Duraid Al-Khamisi 
Weyler förlag, 2023 
Roman, 202 s.

Språk