Chéri av Colette

Chéri av Colette

Ulrika skriver om denna moderna klassiker som utspelar sig under tidigt 1900-tal i Paris och följer främst två personer samt deras omvälvande kärleksrelation som varar i sex års tid.

Denna moderna klassiker som utspelar sig under tidigt 1900-tal i Paris och följer främst två personer samt deras omvälvande kärleksrelation som varar i sex års tid.

Det är Léa som närmar sig 50 år, välbärgad numera pensionerad demimond. Den andra huvudpersonen är den 24 år yngre älskaren Fred Peloux som kallas för Chéri. Modern till Chéri är en gammal vän till Léa och hon är väl insatt i förhållandet mellan sonen och väninnan. Léa och Charlotte, Chéris mamma, har känt varandra i 25 år; “De var förtroliga på det fientliga vis som är typiskt för lättfotade kvinnor som blir förmögna tack vare en man och sedan överges, och som ruineras av nästa, en grälsjuk vänskap mellan rivaler på utkik efter den första rynkan och det första grå hårstrået.”

Senare kommer Charlottes son att hålla ihop vänskapen dem emellan och det är tydligt för alla inblandade vad som pågår. Det talas inte om någon fader till Chéri utan han växer upp med modern och blir en bortskämd och sanslöst vacker yngling. Beskrivningar av människors utseende och uppförande är påtagliga i boken och det är både befriande och beklämmande att det inte bara är ett nutida fenomen.

Det värsta som kan hända är att bli gammal och framför allt att se gammal ut. Léa utmålas som vacker med “stora lugna ungdomligt blå ögon som hade kvar kvar alla sina kastanjebruna ögonfransar”. Olika veck här och där, i och under hakor och i nackar får läsaren ta del och roas och förfäras av.

Vi får redan i början av boken veta att Chéri är bortlovad och ska gifta sig med en dotter till en i umgängeskretsen. Detta ligger och lurar som ett hot och när det väl sker låtsas Léa vara helt oberörd. Charlotte är oroad och bekymrad över hur lätt Léa verkar ta det hela och när hon reser iväg utan att tala om vart hon ska eller med vem blir det något för folket att prata om.

Jag blir under läsningens gång mer och mer gripen av denna bok. Den har några år på nacken skrevs 1956, trots det känns den modern i sitt språk. Dock inte genom hela boken och det är det som fascinerar mig tror jag. Känslan av att den upplevs både ålderdomlig och modern gör att den blir levande för mig.

Colette själv levde ett intressant liv med nya kärlekar och nya liv. Borgerlig hemmafru, sexuellt frigjord kändis, bisexuell varietéartist och därtill en stor författare.

Rekommenderad av Ulrika Tennberg

Chéri

Chéri av Colette

Språk