Den längsta av resor av Oksana Zabuzjko

Den längsta av resor av Oksana Zabuzjko

Magnus har läst en högaktuell bok av en Ukrainsk författare i exil.

Efter ett par år av pandemi och stillestånd ska den ukrainska författarinnan Oksana Zabuzjko ut på sin första bokturné på länge. Hon ska bara vara borta ett par dagar, så hon inser att hon inte kommer att ha tid över att sitta ner och jobba. Därför bestämmer hon sig för att lämna sin dator hemma, och bara packa ner ett par ombyten. Den 23 februari 2022 flyger hon från Kiev till Warzawa. Dagen efter inleder Putins Ryssland sin fullskaliga invasion, och Oksana kan inte komma hem.

Hon skriver boken i exil. Hon är förbannad. Hon ger sin analys av kriget i realtid. Vi får följa Ukrainas kamp för demokrati och självständighet från Sovjetunionens upplösning fram till nutid. Hon beskriver Putins Ryssland som en gammal kolonialmakt med imperie-fantomsmärtor, som ständigt finns närvarande inte bara i Ukrainas, utan i större delen av världens politiska processer. I Ukraina tog Ryssland tidigt kontroll över bla. bokdistribution och TV-kanaler och har i det tysta drivit påverkanskampanjer och manipulerat val.

Hon beskriver Ryssland som en slags världsfrånvänd, ålderdomlig koloss som invaderar med sovjetiska kartor från 80-talet. De kör med sina stridsvagnar i svår terräng bara någon kilometer från nybyggda motorvägar.

Högaktuell läsning.

Rekommenderad av Magnus Lanshammar


Den längsta av resor av Oksana Zabuzjko

Språk