Det visste du inte om fängelser av Oskar Degard
Hur var det att sitta i fängelse förr och hur är det idag? I denna bok får du lära dig mer.
Bokförlaget Hedvig ger ut böcker där språk, innehåll och form är anpassade för att göra texten lättare att ta till sig om man är en ovan läsare eller om man har en lässvårighet. Serien Det visste du inte om… är en lättläst faktaserie för barn i 9-12-årsåldern med oväntad fakta om intressanta ämnen. De har gett ut ett antal i serien, några exempel är Kroppsspråk, Extrema sporter, Moderna myter och Slukhål och de är skrivna av Oskar Degard.
Jag har läst boken om fängelser och det var intressant! På ett enkelt sätt får man förklarat om hur det var i fängelserna förr i tiden och hur det är nu. Redan på 1700-talet började man sätta människor i fängelse som straff. Det viktiga var att folk som begått brott skulle bli straffade, och på den tiden gjorde det inget om de dog i fängelserna! Maten var inte den bästa förr i tiden. Ofta fick fångarna vatten och bröd, men det kunde bli deras sista måltid, eftersom på den tiden var brödet dåligt och vattnet smutsigt och fångarna kunde bli sjuka och dö en plågsam död.
Vi får reda på hur dagen kan se ut för en fånge på ett svenskt fängelse nu för tiden. Sveriges fängelser är kända för att de är bland de bästa i världen och oftast sitter det bara en person i varje cell. I andra länder kan fångarna ha det mycket värre och de kan stoppa in många fler fångar i en cell än vad den är byggd för. Kända fängelser som nämns är Alcatraz och Sing Sing, men vi får även reda på personer som har rymt från fängelserna. Visste ni att fångarna på fängelset CPDRC i Filippinerna är kända på Youtube? De som bestämmer tyckte att fångarna behövde röra på sig mer och de fick då börja med dans. Sedan 2007 har fångarna haft dansuppvisningar på fängelsegården och en del av dessa finns på Youtube.
I slutet av boken finns en ordlista som förklarar och det finns mycket bilder. Intressant läsning på ett enkelt och kortfattat sätt om ett spännande ämne! Passar för alla att läsa.
Rekommenderas av Christina Viklund