Fjärilens tyngd av Erri De Luca

Fjärilens tyngd av Erri De Luca

Lillemor rekommenderar filosofiskt saga skriven på ett egensinnigt språk

Jag är inte mycket för nyårslöften men en sak jag ska sträva mot under 2022 är att minska intaget av svenska samtidsromaner. Inte för att svenska samtidsromaner är dåliga, tvärtom finns det inom denna genre mycket gott att hämta, men en viss övermättnad har infunnit sig under senare år. Det finns hos mig en längtan efter att läsa fler böcker som överraskar på djupet och som tar mig till andra världar än den jag själv befinner mig i, både bokstavligt och bildligt talat.

Som en följd av detta ”nyårslöfte” inleder jag året med en bok som en kollega tipsade om, Fjärilens tyngd av Erri De Luca, en tunn bok med en svartvit omslagsbild, typisk för det förlag som gett ut boken, Elisabeth Grate förlag. Grate har många fina författare på sin lista – Jean-Marie Gustave Le Clézio, Patrick Modiano, Nina Bouraoui, Marie-Hélène Lafon och Madeleine Bourdouxhe, för att bara nämna några. Har man en gång läst en bok utgiven av Grates återvänder man gärna till förlagets böcker; det finns något i det ofta korta formatet med koncentrerat innehåll som borgar för kvalité och stora läsupplevelser. Likväl hade jag själv missat just Erri De Lucas böcker och är min kollega evigt tacksam att hon, efter att vi haft en intressant diskussion om just kvalité, gjorde mig uppmärksam på denna pärla.

Fjärilens tyngd är som en filosofisk saga, berättad på ett poetiskt språk som i mina ögon bara vid få tillfällen tangerar att bli lite väl sentimentalt. När jag öppnar mig för De Lucas egensinniga språk kan jag köpa även det och bara följa med i berättelsen om maktkampen mellan en åldrad jägare och lika åldrad alpget. Båda ”vet” att de befinner sig på väg mot livets slut men förhåller sig till detta faktum på väldigt olika sätt. Alpgetternas konung lever i nuet och inväntar slutet med jämnmod, jägaren däremot bär, i egenskap av att vara människa, vissheten om sin egen förestående död. Innan dess vill han utföra ett sista uppdrag och det är att skjuta den ”konung” som gäckat honom under så lång tid. Så möts de i en sista kamp men hur den slutar ska jag inte avslöja här. Men att tyngden av en fjäril har en avgörande betydelse ger berättelsen ett lika vackert som dramatiskt och överraskande slut.

Den italienska författaren Erri De Luca har gett ut ett tjugotal böcker. Utöver Fjärilens tyngd finns ytterligare två böcker på svenska, Montedidio och Dagen före lyckan, som båda utspelar sig i efterkrigstidens Neapel. Då det är en stad jag längtar efter att besöka hamnar dessa båda böcker genast på min läslista för 2022.

Rekommenderad av Lillemor Åkerman

Fjärilens tyngd av Erri De Luca

Språk