Förvildade av Rory Power

Förvildade av Rory Power

En mystisk sjukdom gör att internatskolan på ön sätts i karantän. Snart börjar mystiska saker hända

Jamen, bara att titta på boken! Så snygg, lockande och på baksida står det; De sa åt oss att vänta. Och försöka hålla oss vid liv. För mig var det bara att låna hem boken. Hur kan jag stå emot liksom, och tur var ju det för det är spännande.

För ett och ett halvt år sedan sattes internatskolan som Hetty, Reese och Byatt går på i karantän. Militären lovade att komma tillbaka med hjälp, medicin som ska göra dem friska. Det har alltså inte hänt än. Den hjälp de får är oregelbundna matleveranser som gör att de i alla fall inte svälter ihjäl, bara nästan.

Det är en konstig sjukdom som har drabbat dem och den drabbar alla fast olika. Hettys ena öga har blivit en stor böld, hon kan inte se på ögat. Reese ena hand är förändrad, silvrig och fjällig. Alla flickorna på internatet har får förändringar, anfall och dessa blir bara värre och värre till de inte överlever längre. Men än så hoppas alla på att de ska få hjälp.

Skolan ligger på en ö och är därför lätt att isolera. Eleverna är dessutom tvingade att stanna på skolans område, om karantänen bryts kommer militärens hjälp att upphöra. Eleverna har ingen kontakt med någon utanför skolan längre och har inte haft det sedan karantänen startade. De måste förlita sig på de vuxna som fortfarande är i livet, rektorn och en av lärarna. De allra flesta vuxna dog snabbt när smittan kom.

Men så börjar saker och ting knaka och krackelera. Maten som kommer blir sämre och mindre, rektorn och läraren beter sig mysko. När slutligen Byatt försvinner måste Hetty och Reese försöka hitta henne igen. Det innebär att de måste bryta karantänen och kanske riskera allas liv.     

Förvildade är en spännande, ovanligt och oväntad berättelse. Kan kanske vara något för dig som gillar Ransom Riggs eller Frances Harding.

Rekommenderad av Jennie Elmén

Språk