Fri kärlek av Tessa Hadley
Titlar och översättningen av dem är ofta intressant och alltid något jag funderar över när jag läser en bok. I det här fallet, som Expressens recensent Sven Olov Karlsson också nämner, skulle originalets titel Free Love kunna betyda åtminstone två olika saker, fri kärlek eller befria kärleken. Tolkningen av den behåller jag för mig själv och lämnar till läsaren. Vad som sägas kan däremot, utan att förstöra någons läsning, är att en oskyldig kyss i en trädgård sätter saker och ting i rörelse.
Det är sent 60-tal och Phyllis bor med sin man Roger och två barn i en trevlig villaförort till London. Roger är en väl ansedd man med framgångsrik karriär inom utrikesdepartementet. Den yngre sonen skickas på internatskola och dottern som är tonåring är en skarpsynt karaktär som befinner sig mitt i en brytpunkt mellan barn- och vuxenliv. Boken handlar mycket om frigörelse på olika sätt och det ämnet kanske är typiskt för tiden som var då. Tessa Hadley är bra på att inlemma läsaren i sin värld, man kommer nära miljöerna, känner dofterna och atmosfären. Antingen det är i den polerade villaförorten eller i de ruffiga kvarteren kring Ladbroke Grove.
Inledningsvis har Roger bjudit hem Nicholas, den vuxne sonen till ett par gamla vänner. Han är skribent och lever ett liv som döljer den överklass varifrån han härstammar. Det är en ganska otvungen tillvaro, även om han tar seriöst på sitt skrivande är det ett liv där man tar dagen som den kommer. Gemenskapen med andra personer i samma hus, politiska diskussioner och stunder av lycka när rusen sätter in är återkommande. Phyllis liv som hemmafru kändes tryggt och utstakat men även hennes värld är i förändring, både generellt och för henne själv. Hon får nya insikter som blir omvälvande i den tid och miljö hon lever i.
Jag tyckte mycket om Syskonen som var Hadleys första bok att översättas till svenska. Ingen av hennes böcker har därefter riktigt motsvarat den läsupplevelsen för mig, inte heller Fri kärlek faktiskt. Och jag funderar fortfarande på vad det beror på. Den är likväl en god bok och jag vill ändå rekommendera den. En välskriven och innehållsrik skildring av den tiden, i och omkring London. Det finns mycket att diskutera, flera perspektiv att se händelser utifrån och den skulle därför göra sig bra som bokcirkelbok. Man förstår på ett ungefär vart den är på väg men det dyker upp en och annan överraskning som gör att jag tycker den tar sig och blir som bäst mot slutet.
Rekommenderad av Andrea Johansson