Fyra boktips

Fyra boktips

Lillemor har denna gång utgått från fyra bokomslag som sticker ut i mängden av nya böcker, tre romaner och en självbiografi.

Sommaren av Elin Persson

Elin Persson debuterade med den hyllade ungdomsromanen De afghanska sönerna 2020. Det är någonting som drar i mig kom ut 2021. Nu är hon aktuell med sin första roman för vuxna, Sommaren. Bokens huvudperson, Lea, får en plastsyster när pappan träffar en ny kvinna. Jelena blir Leas hela värld en sommar. En roman vars bärande tema tycks vara gränslöshet.

Ensamma strider av Miriam Toews

Miriam Toews är just nu högaktuell då en filmatisering av hennes roman Kvinnor som pratar nyligen gått upp på bio och som får lysande recensioner. Swiw i boken Ensamma strider är en nioårig flicka som bor i Toronto med sin envisa mormor och gravida mamma. När Swiw stängs av från skolan ger mormor henne i uppdrag att skriva ett brev till sin frånvarande pappa. Romanen är enligt förlaget en ”hyllning till kvinnlig motståndskraft och alla kvinnor som fortfarande kämpar smärtsamt och ändlöst för att få leva på sina egna villkor.” Ett tema som känns igen från kvinnor som pratar.

Sju tomma hus av Samanta Schweblin

I bibliotekets bokcirkel för vuxna läste vi nyligen romanen Kentukis av Samanta Schweblin, född i Buenos Aires men nu bosatt i Berlin. Schweblin beskriver sig själv främst som novellist och även om Kentukis klassas som roman kan man i princip se den som en samling väl sammanflätade noveller. Nu ger förlaget Tranan ut novellsamlingen Sju tomma hus, ”sju klaustrofobiska och lite skeva noveller om människor som är sökande och stundvis vilsna”. Schweblin har tre gånger nominerats till det internationella Bookerpriset.

Jag är inte här, det händer inte av Annah Björk

Annah Björk, född 1980, är författare och frilansjournalist. Julen 2020 blev hon sjuk i covid-19. Ett år senare har hon fortfarande svårt att komma ur sängen. Jag är inte här, det händer inte är ”en personlig skildring av att fastna i postcovid. Det är en berättelse om feber och enorm trötthet, om frustration och förtvivlan över att se allt man byggt upp falla sönder. Vem är man när man inte längre kan jobba, inte orkar vara mamma, partner eller vän?”.

Sommaren av Elin Persson:

Ensamma strider av Miriam Toews

Sju tomma hus av Samanta Schweblin

Jag är inte här, det händer inte av Annah Björk

Är du intresserad av Sommaren, Ensamma strider eller Jag är inte här, det händer inte. Lämna ett inköpsförslag

Språk