Getmannen och Röda kappan av Tobias Gard

Getmannen och Röda kappan av Tobias Gard

Harriet tipsar om en serie snabblästa och läskiga berättelser

Getmannen och Röda kappan är de två första delarna i serien Rysliga resor av Tobias Gard. I den första delen, Getmannen, får vi lära känna familjen Gravlund som består av syskonen Eli och Oskar och deras pappa Tommy.

 Tommy håller på att skriva en bok om mystiska väsen och reser därför runt för att leta upp och undersöka olika sorters spöken och monster. Ofta följer barnen med och det är nog tur för pappa får ibland problem under sina upptäcktsfärder. Till sin hjälp har de också Kristin, en talande buss. Kan bussar prata? tänker ni nog nu och den här kan faktiskt det och dessutom kan hon en hel del värdefulla tricks som nästan alltid fungerar… ibland blir det lite tokigt men det kommer ni att förstå när ni läser boken.  

Nu är de på jakt efter Getmannen. Getmannen ser ut som en korsning mellan get och människa men han kan förvandla sig till det djur eller människa som han ser för tillfället. De flesta som mött getmannen tappar minnet därför vet man inte så mycket om honom men den som en gång mött getmannen vill inte möta honom igen!! Ganska snart efter att familjen Gravlund och bussen Kristin kommit ut i skogen stöter de på getmannen och äventyret börjar…..

I del två stöter de på ännu ett läskigt monster, Röda kappan eller Aka Manto som spöket också kallas. Det här spöket har en vit mask för ansiktet och en röd slängkappa. Finns oftast på skoltoaletter. Om man stöter på spöket får man alltid frågan om man vill ha rött eller blått toapapper. Oavsett vilken färg man väljer försöker spöket ta livet av dig. Mycket läskigt spöke!! Ett tips kan vara att ge Röda kappan något spännande pyssel, då kanske man har en chans att komma undan. Hur det går? Ja det får du veta när du läser boken.  

Rysliga resor är en serie med ganska läskiga berättelser men det finns också en hel del humor i dem. Så om du gillar spöken och monster och är mellan 8-12 år är den här serien mycket lämplig att läsa. De spännande svart-vita bilderna som passar perfekt till berättelserna är tecknade av Peter Snejberg.

Tobias Gard är skolbibliotekarie och älskar verkligen skräck. Inspiration till berättelserna får han ifrån bloggen Creepypasta som drivs av Jack Werner och som även har en skräckpodd som heter Creepypodden.  

På Creepypasta kan man läsa spökhistorier som sprids på internet. Historierna skrivs ner och kopieras av många personer. Med tiden förändras berättelsen, eftersom det är många som berättar dem vidare, ungefär som viskleken. Resultatet blir väldigt spännande och fantasifulla berättelser.  

Rekommenderad av Harriet Runevad

  

Getmannen och Röda kappan av Tobias Gard

Språk