Heartstopper av Alice Oseman

Heartstopper av Alice Oseman

Julia tipsar om den Netflix-aktuella serieromanen Heartstopper, som är skriven och illustrerad av Alice Oseman. I den möter vi Charlie Spring, som går i högstadiet vid en pojkskola i England.

Du som söker läsning som får dig att le, se hit! 

Julia tipsar om den Netflix-aktuella serieromanen Heartstopper, som är skriven och illustrerad av Alice Oseman. I den möter vi Charlie Spring, som går i högstadiet vid en pojkskola i England. Charlie kom ut som homosexuell terminen innan vi möter honom i Heartstopper. Han inleder en vänskap med den nyblivna bänkkamraten Nick Nelson, som går i årskursen över honom, och det dröjer inte länge innan Charlie börjar utveckla känslor för honom. Problemet är att Nick är rugby-kille, populär och definitivt straight… eller?  

Bered er på sötchock! Heartstopper är som en varm kram. I samspelet mellan text och illustrationer, lyckas Alice Oseman fånga intima ögonblick, såväl charmiga som allvarliga. Berättelsen lyfter normkritiskt frågor om vänskap, identitet, psykisk hälsa och kärlek. Trots att volymerna är snabblästa, lyckas innehållet beröra mig starkt. Det är även uppfriskande att huvudpersonen Charlie redan är ute när vi först möter honom, det är istället kärleksintresset Nick som ifrågasätter och utforskar sin sexualitet.  

Trots att de flesta av karaktärerna i Heartstopper är i tonåren, anser jag att den likväl kan uppskattas av vuxna. Just nu finns fyra volymer av Heartstopper-serien, och en femte volym förväntas komma under 2023.  

Rekommenderad av Julia Brühl.

Heartstopper Bok 1 / Alice Oseman ; översättning: My Bergström.

Heartstopper av Alice Oseman

Språk