Kungens grav av Elisabeth Östnäs

Kungens grav av Elisabeth Östnäs

Christina tipsar om ett spännande, rått och blodigt äventyr som utspelar sig på vikingatiden

Detta är första delen i serien Asynja som utspelar sig under vikingatiden. Det är spännande, rått och blodigt, när vi får följa Disa som en morgon vaknar upp och hela hennes familj och by är utplånad. Vad har hänt?

Disa växer upp som kungadotter till en småkung som inte är intresserad av makt, utan vill helst leva i fred och leva gott av det som markerna ger. Disa har en tvillingbror som heter Odd och de två är bästa kompisar. En dag kommer det ett antal främmande krigare till deras by, för att titta på Odd då han är en kungason. Det är ingen som bryr sig om Disa eftersom hon är en flicka. Disa vill också bli en krigare, då hon tycker att hon är starkare och slåss bättre än Odd. På kvällen blir det fest och de främmande krigarna bjuds på mjöd och mat. Disa lägger sig tidigt då ingen bryr sig om henne. På morgonen vaknar hon till en total tystnad och en lukt som om någon har grillat kött alldeles för länge. Hon tar sig fram till vart lukten kommer ifrån och det är ett stort bål som brinner. Det hon först trodde var grenar i elden, visar sig vara armar och ben från människorna i byn. De främmande krigarna har dödat och eldat upp alla, inklusive Disas mor och far och Odd!

Disa tas omhand av en gammal kvinna där hon bor under ett antal veckor, men Disa vill ha reda på vem som är ansvarig för att hennes familj är död. Hon vill ha hämnd! Den gamla kvinnan råder henne att ta sig till Björkö och kungen på Alsnö, som tar emot unga pojkar och utbildar dem till krigare till sin armé. Disas hår klipps kort, hon byter om till pojkkläder och tar sin döde brors namn Odd och beger sig till Björkö.

Väl på plats på Björkö hamnar hon tillsammans med fyra andra killar för att utbildas till krigare. De kallas för rävungarna, då de är lägst i rangordningen och utbildningen blir stenhård. Men det viktigaste för Disa är att ingen upptäcker att hon är en flicka och att hon ska kunna få utkräva sin hämnd.

Ju mer man kommer in i handlingen förstår man att det är något speciellt med Disa. Hon är inte bara en kungadotter, utan besitter troligtvis även magiska krafter. Det är många personer att hålla reda på i berättelsen. Bra då att det finns illustrationer i både början och slutet av boken som hjälper en. Det förekommer även många ord från vikingatiden som jag har fått slå upp, då jag inte vet vad det är för något. Det är korta kapitel, men många sidor, fina och ibland lite läskiga illustrationer i hela boken av Lina Neidestam. Jag ser med spänning framemot nästa del i serien, men vet inte när den kommer!

Rekommenderad av Christina Viklund.

Kungens grav av Elisabeth Östnäs

Språk