LITTERATURKRITIK Specialupplaga 16 december – Redaktionens julklappstips!
Redaktionens tips består av en variation av titlar, Jenny tar fasta på elbristen och spinner vidare på mörkret även i litteraturvalet. Marianne knackar på med en trivsam deckare på engelska landsbygden. Rebecka önskar frid på jorden men får något helt annat och Ylva beger sig till Indien men vill också njuta av konst. Lillemor anar hoppet medan Fredrik längtar bort till horisonten. Andrea hänförs av en ung fransos och Mia känner musikens magiska kraft.
Vi på redaktionen önskar er alla en riktigt god jul, men vi hörs en gång till innan jul, nämligen den 23 december då vi har vårt sista inlägg för 2022.
Fredrik Svanå och Andrea Johansson (redaktionssekreterare)
MISÄR MED HOPP

Ingvild H Rishøi är fenomenal på att skapa berättelser med starka känslor. Hon skildrar människor som har det svårt men låter mig ana att det också finns hopp. Hopp som grundar sig i att andra människor sträcker ut en hjälpande hand. Något att tänka på så här i juletider. För några år sedan kom boken Vinternoveller. I tre täta berättelser skildras människor i utanförskap, utan vare sig makt, pengar eller inflytande. Människor som på grund av skam och skuld drar sig undan samhället, men som samtidigt drömmer om att bli en del av normaliteten. Det kan handla om en så självklar sak som ett par torra trosor om man är barn eller att som förälder våga köpa en kudde till sin son som ska sova över för första gången på mycket länge. Eller något lika självklart men betydligt svårare, att som storasyster skydda sina yngre syskon när föräldrarna inte räcker till. I den ljuvligt sorgliga kortromanen Stargate. En julberättelse återkommer Ingvild H. Rishøi till temat utsatthet. Den handlar om systrarna Ronja och Melissa, som när vuxenvärlden sviker får ta ett alldeles för stort ansvar. Men här finns också medmänniskor som ser och därmed även hopp.
Den irländska författaren Claire Keegan har samma unika förmåga att skriva känslosamt utan att hemfalla till sentimentalitet. I Små ting som dessa, utgiven tillsammans med berättelsen Det tredje ljuset, möter vi Bill Furlong, kol- och virkeshandlare. Det lackar mot jul och Furlong ger sig ut för att leverera kol inför julen och i bästa fall få in betalningar för redan levererat bränsle. Han kör bland annat upp till ett katolskt kloster som även driver en tvättinrättning, ett s.k. Magdalenahem där unga kvinnor på glid bor och arbetar. Furlong råkar se en ung kvinna som hålls inlåst i en kolkällare. Hon är i bedrövligt skick och frågar hela tiden efter sitt nyfödda barn. Furlong, vars barn går i den skola klostret driver, hamnar i ett moraliskt dilemma. Ska han hjälpa flickan, mot nunnornas uttalade vilja och riskera att hans egna barn kommer att få betala priset, eller blunda för det han ser?
Claire Keegans kortromaner handlar precis som Ingvild Rishøis berättelser om att små handlingar kan få stor betydelse. Men det finns också andra likheter. Huvudpersonerna saknar oftast någonting, men de vet inte riktigt vad eftersom det är svårt att se det man aldrig har haft. Denna saknad, eller brist, förminskar deras liv. Genom olika händelser börjar de ana vad som fattas dem och novellernas ibland öppna slut ger mig som läsare mycket att fundera över.
Lillemor Åkerman
VINTRIGA BARN- OCH UNGDOMSTIPS

ALMA-pristagaren Jean-Claude Mourlevat är en av Frankrikes stora barn- & ungdomsförfattare och detta är hans andra översatta bok till svenska. Vintersång är en spännande romantisk dystopisk ungdomsroman i internatmiljö. Den handlar om fyra ungdomar vars föräldrar blev mördade av Falangisterna som tog makten för 15 år sedan. Nu bestämmer de sig för att fly och försöka leta upp mördarna. Det är en mix av Narnia, lite krigskänsla, vilket tyvärr känns oerhört aktuellt, och musiken/sångens magiska kraft.
En av mina favoritillustratörer Lotta Geffenblad som bland annat gjort Prick och Fläck har kommit med en otroligt fin och samtidigt informativ bilderbok om Tant sol. Ljuvligt att läsa rimmen om solens idoga arbete på himlavalvet och titta igenom alla små detaljer på de fluffigt mjuka pudriga bilderna tillsammans.
Vinter kommer, jag blir svag och måste vila.
Orkar inte värma dig, stråla och smila.
Jag kryper långsamt längs himmelskanten
Och du får ta på dig mössan och vanten.
Samtidigt lär man sig om årstider, solkatter, skuggor, solens väg runt jordklotet och hur solen lyser upp månen på natten. En bilderbok med allt i. Passar barn från 3 år och uppåt.
Mia Rosengren
FRANSK SJÄLVBIOGRAFISK ROMAN OCH FARTFYLLD THRILLER

Mitt första julklappstips Att förändras: en metod är en bok skriven av Édouard Louis, en förhållandevis ung fransk författare som jag börjat bekanta mig med det senaste året. Jag blev direkt hänförd av hans språk som är både känsligt och rått. Det är en äkthet och trovärdighet i det han skriver som jag faller för. Även det koncentrerade och lagom sparsmakade tycker jag om. Det är inget lullull runtomkring utan avskalat men ändå skrivet med värme. Den här senaste boken tar vid där den hyllade debuten Göra sig kvitt Eddy Bellegueule (2015) slutar. Han har utkommit med flera böcker sedan dess men dessa båda handlar om honom själv och den utsatthet han levt med sedan unga år. Han kommer från den fattiga arbetarklassen i norra Frankrike och att dras till andra av samma kön passade mycket dåligt där han växte upp. Här får vi följa honom när han studerar i Amiens som är den större staden i området. Han kommer i kontakt med Elena som han sedan blir inneboende hos. Tillsammans med hennes föräldrar kommer han i kontakt med kulturen och en helt annan värld öppnar sig för honom. Efter att ha varit trakasserad vill han ändra på nästan allt med sig själv. Han byter bland annat namn, klädstil, sina tänder och sitt sätt att tala. Lär känna människor och tar sig så småningom till Paris och elitskolan École Normale Supérieure. Vägen dit är dock lång och kantas av svårigheter. Otroligt fin bok som jag skulle vilja läsa igen.
Mitt andra tips inför julen är den fartfyllda Skriften i vattnet där John Ajvide Lindqvist verkligen lyckats med att skriva en hisnande läsupplevelse innehållande humor, spänning, action, allvar och kärlek utanför samhällets ramar. Det är korta kapitel och tempo vilket kan vara skönt emellanåt. Det är bara att börja läsa och låta sig dras med. Lillemor Åkerman har tidigare skrivit en längre recension av boken här på bloggen. Där kan man läsa mer om hur boken var tänkt att bli nästa del i Millenniumserien men att Ajvide Lindqvist snöpligt nog fick lämna kassakon och bereda plats för Karin Smirnoff. Han har här däremot lyckats skriva om boken till en riktigt bra thriller med egensinniga och färgstarka karaktärer i centrum. Intrigen kretsar kring ett attentat i skärgården där en man med vänner och familj firar midsommar när de plötsligt blir beskjutna av två maskerade män i en båt. Huvudpersonen Julia, före detta polis numera författare, och hackern Kim blir indragna och luskar i fallet parallellt med polisen. Julia har personliga kopplingar både till ett av offren och till polisen som leder utredningen. Hon blir också involverad med den något yngre Kim i en relation som är svår att sätta ord på.
Andrea Johansson
FREDRIK GER SIG I KAST MED FRANKRIKES EGEN ENFANT TERRIBLE SAMT DET STORA BLÅ

När julen närmar sig och båten ligger och vilar under en presenning behöver man påminna sig om att det finns ett stort hav. Mitt boktips är därför Den lodande människan av Patrik Svensson. Boken handlar om vår längtan till havet och horisonten. Trots att det finns så mycket vatten på jorden är havet ett mysterium. Djuphaven är sämre utforskade än månen, endast fyra människor har varit på botten av Marianergraven under mänsklighetens historia. Precis som hans tidigare bok Ålevangeliet är boken en fin blandning av naturvetenskap, historia och självbiografi. När jag läser om det stora blå så längtar jag till ljusa kvällar om våren.
Mitt andra boktips är Michel Houellebecqs senaste roman Förinta. Det sägs att den ska vara mindre provokativ än hans tidigare böcker. Ett huvudtema i boken ska vara försoning och det låter ju riktigt trevligt. Känner jag Houellebecq rätt så betyder det inte att det är en mysig roman men man får väl eftersträva lite balans i en magisk värld som glittrar.
Fredrik Svanå
MAGISKT LJUS OCH FÄRGSTARK HENNA

Jag är sugen på att läsa Kvinna sedd bakifrån av författaren Jesper Wung-Sung som handlar om Ida Ilstedt som var gift med den danske konstnären Vilhelm Hammershøi. Han tillhör guldåldersmålarna och har det där fantastiska ljuset och melankoli i sina bilder och han använde sin fru som objekt om och om igen. Författaren har vunnit författarpriset Den gyldene Laurbaer i Danmark, som också till exempel Jussi Adler-Olsen vunnit. Jag läser i recensioner att boken är en återhållen berättelse om kärleken och konsten där kärleken utspelas under ytan. Idas livshistoria lockar mig och jag hoppas kunna njuta av den på kvällarna i vår (jul-)röda soffa.
De säger att man kan resa via böckernas värld och en bok om Indien kan locka mig att drömma mig bort en stund från Nordens mörker. Dofter, liv och atmosfär gör att jag väljer Hennakonstnären av Alka Joshi som planeras att bli film på Netflix. Joshis debutroman har toppat försäljningslistorna i USA och är en bild av en värld som är färgstark, myllrande och fascinerande, men samtidigt hård och grym, läser jag i recensionerna.
Huvudrollsinnehavaren Lakshmi flyr från ett arrangerat och våldsamt äktenskap till den rosa och intensiva staden Jaipur. Hon försörjer sig som hennakonstnär och lyssnar samtidigt på vad folk har på hjärtat, ger dem råd och vinner deras förtroende. Plötsligt dyker den våldsamme mannen upp igen, tillsammans med hennes tidigare okända syster som ett hot mot hennes nya självständiga liv. Hur ska hon hantera det?
Författaren föddes i Jaipur men flyttade till USA med sin familj när hon var nio år och det här är början på en trilogi där Den rosa stadens hemligheter är bok nummer två.
Trevlig läsning i helgerna!
Ylva Lyshag
MONSTER OCH SURREALISM

Mitt jultips är Selma Lagerlöfs novell Frid på jorden som publicerades första gången i Julrosor (1917).
När familjen under en mörk julkväll sitter samlad kring far som läser högt ur Guds ord glider en skugga, nästan omärkt, in i stugan. Far ser först inte att det är en människa som sveper in utan tror snarare att det är ett monster. Den äldsta dottern i familjen tycker sig känna igen kvinnan som ställt sig i dörröppningen, men vem är hon och varför har hon kommit dit?
Den, som står vid dörren, har ett långt grått hår, och hela hårmassan är kastad framåt över ansiktet. En hand, som är lika utmärglad och köttlös som foten, lyfter upp håret vid ena sidan, och ett öga stirrar fram ur sin håla.
Om man tror att Selma Lagerlöfs novell Frid på jorden bjuder in till en mysig och vacker berättelse i juletid tror man fel, detta är en novell med en mörk och mystisk hinna över sig, utsökt berättad av Lagerlöf. En novell som gärna hade fått vara en längre roman om hämnd och moral.
För egen del har jag Witold Gombrowiczs Kosmos i läshögen som jag tänkt ta mig an i mellandagarna. Den beskrivs som ett bisarrt mästerverk, uppbyggd som en kriminalroman men där Gombrowicz vänder upp och ner på formen. Kosmos gavs ut 1965 och var Gombrowicz sista roman och kom som nyutgåva 2017.
Rebecka Horn
MÖRKA HJÄRTAN

Här är mina två julklappstips som kommer balansera upp julmyset genom att bejaka mörkret som kommer att omsluta oss i ett julfirande präglat av elbrist.
Intill vanvett, intill döden av Kirsten Thorup handlar om en ung änka från Danmark som 1942 reser till München för att hälsa på en väninna som är gift med en högt uppsatt officer och övertygad nazist. Att läsa Thorups roman är som bege sig in i mörkrets hjärta där galenskapens logik råder. En grym, otäck och suggestiv bladvändare.
Vår del av natten av Mariana Enriquez är en skräckroman som utspelar sig på 1970- och 80-talet med Argentinas militärdiktatur som fond. Boken börjar med att en ung pappa med sin lille son beger sig till sonens morföräldrar vars överdådiga lantställe ligger precis på gränsen till Brasilien. Morföräldrarna tillhör ett hemligt ockult sällskap där Mörkret åkallas genom fruktansvärda ritualer. Den unge pappan Juan har speciella krafter och fungerar som ett medium, men han vill skydda sin son Gaspar från samma öde. Ett världsbygge som blandar socialrealism med övernaturligt på ett otroligt övertygande sätt.
Jenny Persson
MARIANNE TIPSAR OM TRIVSAM YORKSHIRESPÄNNING OCH EN KLASSIKER FÖR DE ALLRA MINSTA

Första advent och julstämningen har infunnit sig. Det är så mycket man vill göra, men när julstöket är klart sänker sig lugnet över oss. Vad är då bättre än att sjunka ner i soffan med en bok man har fått i julklapp. Jag har valt en trivsam engelsk deckare, samt en underbar bilderbok för de minsta. Jag har själv tänkt att ge bort den till en för mig kär liten ettåring.
Ett nödvändigt slut, den tredje kriminalromanen om kommissarie Banks, blev översatt till svenska först våren 2022. Med den titeln kändes det nästan kusligt att nås av beskedet att författaren Peter Robinson avled i oktober i år. Boken börjar med att en fredlig demonstration mot kärnkraft i Yorkshire spårar ur. Många skadas och en polisman blir knivhuggen till döds. ”Dirty Dick Burgess”, en polis med dåligt rykte, kommer från London för att leda utredningen. Han misstänker att medlemmar ur ett konstnärskollektiv på gården ”Maggie´s Farm” ligger bakom dådet. Alan Banks gillar inte hur Burgess hanterar fallet och vill ta reda på vad som verkligen har hänt.
Knacka på av Anna-Clara Tidholm gavs ut 1992, men har tryckts i många upplagor genom åren. Det är en interaktiv bok och flera generationers barn har knackat sig igenom den fantasifulla bilderboken.
Lilla huset
Blåa dörren
Ska vi gå och hälsa på?
Hälsa på och knacka på
Bakom varje dörr döljer sig något roligt och oväntat, allt från ”apkalas” till ”sover säng”. När man kommer ut i natten på allra sista sidan, vill man bara gå runt knuten och knacka på igen.
Marianne Castellano
Julen är en högtid som för en del är en fantastisk tid av gemenskap och fest för andra är det ensamhet och mörker. I livets alla skeden kan man använda böcker som tröst eller som flykt men de kan också vara ett sällskap. Vi hoppas att julboktipsen kan inspirera er läsning, nu när det är som mörkast men håll ut för alldeles snart vänder det och ljuset återvänder eller varför inte citera en stor engelsk poet (Shelley) ”if winter comes, can spring be far behind?”. Vi ser fram emot nästa års bokutgivning och alla fina stunder man kommer få med en bok i sin hand framöver.
Kritikredaktionen Varbergs bibliotek