Millenniumdiss blev thrillerhiss

Millenniumdiss blev thrillerhiss

Med den nya boken Skriften i vattnet visar John Ajvide Lindqvist prov på att han inte bara bemästrar skräcklitteraturen utan även thrillergenren. Lillemor Åkerman har med behållning läst denna fartfyllda historia där såväl världsomspännande politik som humoristiska inslag står att finna.

Jag har sedan barnsben haft en förkärlek för realistiska berättelser och varken fantasy eller skräck har lockat mig. John Ajvide Lindqvists debutroman, Låt den rätte komma in (2004), var nog mitt första möte någonsin med en roman om vampyrer och något av en ögonöppnare; vampyrer behöver verkligen inte stå i vägen för en riktigt bra berättelse! I Låt den rätte komma in finns det dessutom gott om realism och för mig var det i första hand den trettonårige Oskar och hans dröm om att kunna hämnas på sin plågoande Jonny, om än med hjälp av vampyrflickan Eli, som fängslade mig. När boken kom hade jag som nyutexaminerad precis börjat arbeta på ett skolbibliotek i en grundskola och kom ihåg att jag under någon utbildningsdag med litteraturvetaren och kritikern Lena Kjersén Edman berättade om hur denna roman drabbat mig, men att jag var tveksam till om det var en bok som passade att sätta i händerna på unga läsare. Absolut var svaret, varför inte!? Det stärkte mig i att våga välja mörka berättelser, och då inte bara för min egen läsning, ett drag jag hållit fast vid under alla år – fråga bara deltagarna i mina bokcirklar genom åren!  

Med Låt den rätte komma in öppnade Ajvide Lindqvist upp för en ny syn på skräck i litterär form, det blev plötsligt mer rumsrent att läsa om vampyrer, zombies och andra skräckinjagande varelser. Ajvide Lindqvist kan det här med traditionell skräck, men kan också skriva väldigt, väldigt bra om den största skräcken av alla, den att mista personer vi älskar. Han har genom åren gett ut flera romaner, den ena mer otäck än den andra, till exempel Hanteringen av odödaMänniskohamn, Lilla stjärna och trilogin Platserna, men också flera novellsamlingar. Gemensamt för hans böcker skulle kunna vara att de bitvis är så otäcka att man måste ha starka nerver för att kunna fortsätta läsa, men också att de är svåra att släppa. Ajvide Lindqvist kan verkligen hantverket och gestaltar i skräckromanens form spännande och drabbande människoöden men också det mörker som finns inom oss alla. 

Under senare år har Ajvide Lindqvist närmat sig realismen med romanerna Vänligheten och Verkligheten. Med sin senaste bok, Skriften i vattnet, tar han steget in i kriminallitteraturen – och det gör han med bravur och en stor portion humor. Turerna bakom Skriften i vattnet är i sig underhållande. Ajvide Lindqvist erbjöds att ta över stafettpinnen efter David Lagercrantz och fortsätta berättelsen om Lisbeth Salander och Micke Blomkvist. En utmaning, javisst men också spännande och på sikt troligtvis oerhört lukrativt. Boken skrevs, men till slut, efter både positiva och negativa kommentarer från alla inblandade på utgivningsnivå, gick uppgiften i stället till Karin Smirnoff. Nu är ju inte Ajvide Lindqvist den som går och blir bitter, utan han tog nya tag och stöpte om berättelsen med två nya karaktärer, före detta polisen och numera deckarförfattaren Julia Malmros och den mycket yngre Kim Ribbing, svårmodig datanörd med traumatiska upplevelser i bagaget. Inte nog med det. Julia Malmros har även hon fått i uppdrag att skriva en fortsättning på Milleniumserien, med titeln Sandstorm, men boken ratas till slut för att handlingen enligt förläggaren inte känns ”relevant”. Julia Malmros lämnar förhandlingsbordet med orden: “I’m leaving the table. I’m out of the game.” Hon reser sig dock snabbt och tar nya tag. Något säger mig att det inte är helt osannolikt att Ajvide Lindqvist själv uttalade, eller i alla fall tyst tänkte, dessa bevingade ord vid sin strandade förhandling. 

Åter till Skriften i vattnet, första delen i en serie vid namn Blodstormen. Den inleds på klassiskt deckarvis med en prolog. Midsommarafton 2019 blir sex människor brutalt nermejade under en lunch ute på ön Knektholmen i Stockholms skärgård. De som mördas är värdparet Olof och Gabriella Helander, den kinesiske affärsmannen Chen Bao och hans hustru Chen Min samt Cédric Montaigne, EU-parlamentariker med ansvar för samordning av klimatarbetet mellan unionens medlemmar, och hans hustru Suzanne. Den enda som mirakulöst överlever är paret Helanders tonårsdotter Astrid, en vilsen veganaktivist som efter massakern blir intagen på en psykiatrisk klinik, där även Kim Ribbing varit inlåst.  

Julia Malmros är barndomsvän med Olof Helander och har en stuga på Tärnö, inte långt från Knektholmen. Julia och Kim, som hon sedan en tid har någon slags amorös relation med, firar midsommar på Tärnö och blir öronvittne till massakern och ger sig snabbt av med båt till Knektholmen, då Julia anar att det kan vara Olofs familj som är drabbad. När det sedan visar sig att det är Julias före detta man, Jonny Munther, som leder spaningsarbetet, dras Julia och Kim mer än villigt in i jakten på mördarna. Julia är ju före detta polis och en duktig sådan, och Kim, han är en hacker av rang. 

Inledningsvis är intrigen i Skriften i vattnet rätt invecklad, med både norska, kubanska och kinesiska aktörer. Det antyds både miljöbrott och penningtvätt, allt med storpolitiska konsekvenser och som sig bör i en thriller är det inte alls självklart hur allt hänger ihop. Jag tycker att boken tappar lite i intensitet ungefär halvvägs då Kim ger sig av på en resa till Kuba några månader innan blodbadet på Knektholmen, men snart plockar Ajvide Lindqvist skickligt upp bollen igen och avslutar boken i ett smått osannolikt crescendo som skulle göra sig bra på film. Boken är också underhållande, det finns en slags typisk Ajvide Lindqvist-humor som jag gillar skarpt och det märks att han har haft roligt när han skrev den. Om Skriften i vattnet kommer som ljudbok hoppas jag att det blir författaren själv som läser in boken. Jag har lyssnat på andra inläsningar där hans lite släpiga stockholmska alltid ger berättelserna en extra dimension. Jag håller också tummarna för att serien Blodstormen blir en framgång för Ajvide Lindqvist, både för att jag önskar honom fler läsare och ett rejält gage. Jag har ingen aning om varför Polaris i slutändan tackande nej till Ajvide Lindqvist Milleniumbidrag, men anar att hans version kanske helt enkelt var lite för rolig.  

Skriften i vattnet är nominerad till Årets bästa kriminalroman 2022 av Svenska Deckarakademin. Fredagen den 25 november besöker John Ajvide Lindqvist och hans hustru Mia Ajvide Varbergs bibliotek för mingel och uppläsningar. Mia Ajvide har både skrivit romaner och poesi, tillsammans har hon och John gett ut den roliga boken Alternativa fakta om fåglar och även en barnbok. 

Lillemor Åkerman 


Skriften i vattnet
 
John Ajvide Lindqvist 
Ordfront förlag, 2022 
Thriller, 472 s.
 

Språk