Nattkorpen av Johan Rundberg

Nattkorpen av Johan Rundberg

Ylva ger tips på en riktigt bra barndeckare som utspelar sig i Stockholm under 1880-talet.

Nattkorpen är den första delen i en tredelad serie om Månvind och Hoff, en trilogi om hur det var att leva i de lägre samhällsskikten i Stockholm på 1880-talet. Boken vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2021. De två följande heter Tjuvdrottningen och Dödsängeln. Nattkorpen är superspännande!

Mika är 11 år och föräldralös och bor på allmänna barnhuset mitt i Stockholm. För att överleva det hårda barnhemslivet har hon utvecklat sitt sinne att överleva och se detaljer. Eftersom hon kan läsa får hon inte gå i skolan utan får arbeta. Hennes tillvaro är hård, det är en kall vinter i Stockholm och det är svårt att få tag i ved och det är ont om mat på barnhemmet.

En snöig och kall natt i sovsalen knackar det på dörren. En pojke räcker över ett bylte i famnen på Mika. En alldeles nyfödd baby kikar fram under tyget.

Vad är det för ett barn? Senare när Mika får tillgång till några dokument på barnhemmet förstår hon.

Mika får hjälpa detektiven Valdemar Hoff i hans arbete med att hitta mördaren som har dödat fyra personer och som kallas Nattkorpen. De tror att han är död, men är han verkligen det?

Språket och berättelsen och miljöskildringen och tempot är helt i min smak. Den är spännande och håller högt tempo och man vill bara läsa vidare så fort man får en ledig stund!

Rekommenderad av Ylva Lyshag

Nattkorpen / Johan Rundberg.

Nattkorpen av Johan Rundberg

Språk