Populär relationsskildrare på besök

Populär relationsskildrare på besök

En trovärdig skildrare av tunga ämnen i vanliga människors liv, ur olika perspektiv och oberoende av ålder eller kön. Så beskriver Lillemor Åkerman författaren, journalisten och manusförfattaren Moa Herngren som besöker Varbergs stadsbibliotek.

I intervjuer har Moa Herngren berättat att hon som barn var en riktig bokslukare och tidigt drömde om att bli författare. Efter att som artonåring skickat in dikter till ett förlag och blivit refuserad fortsatte hon att under flera år skriva på sin kammare. 2005 bidrog hon med en text om att leva som ensamstående mamma i antologin ”Uppdrag: familj”. Redan här verkar hon ha satt agendan för sitt skrivande – att skildra såriga relationer, inte minst familjerelationer. I en lång rad böcker för både unga och vuxna, från debuten ”Allt är bara bra, tack” 2007 till senaste romanen ”Skilsmässan” och inte minst i TV-serien Bonusfamiljen, har hon skildrat många av de svårigheter vi alla utsätts för i större eller mindre utsträckning under livets gång. Alkoholism, övermäktiga krav, destruktiva relationer, svajiga äktenskap, skilsmässor, svartsjuka, bonusfamiljer, konflikter mellan barn och föräldrar, jobbiga svärföräldrar, viktproblem. Tunga ämnen som Moa Herngren, ur olika människors perspektiv, skildrar med varsam hand på ett trovärdigt sätt, där det finns stora möjligheter till identifikation för läsaren. Hon har en förmåga att krypa in i de olika karaktärerna och skildra det som händer inifrån, oavsett om det handlar om män eller kvinnor, unga eller äldre. Utan att ha läst alla hennes böcker tycker jag mig se humorn mer närvarande i TV-serien Bonusfamiljen än i hennes böcker. I böckerna finns ett annat mörker, men där läsaren i förvisso öppna slut ändå kan läsa in att det kommer att gå bra.  

Den tredje december besöker Moa Herngren Varbergs stadsbibliotek för ett författarsamtal kombinerat med frukost. Då kommer jag nog att fråga Moa Herngren om hon tycker att hennes böcker ryms inom genren feelgood. Jag är också nyfiken på hur det känns att skriva fram en mindre sympatisk karaktär, till exempel kvinnan Åsa i romanen ”Svärmodern” som jag själv upplevde som oerhört störande eller hur det känns att skriva utifrån ett manligt perspektiv. Jag läser inte Moa Herngrens böcker som självbiografiska men anar ändå att hon genom åren hämtat inspiration från sitt eget liv, vilket säkert är en bidragande orsak till att hennes romaner känns mycket trovärdiga. Men utöver det, varifrån får hon inspiration till alla olika berättelser? Det vill jag också samtala med henne om. 

Är du också nyfiken på Moa Herngrens böcker och författarskap? Boka din biljett på biblioteket.varberg.se eller ring 0340-88 60.  

Lillemor Åkerman


 

Språk