Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Anneli rekommenderar en lättläst roman med målande beskrivningar av livet i 30-talets Stockholm

För den som är född på 1920-talet och varit ung på 1930-talet eller för den som har en mamma som var det eller för oss andra som inte vet så mycket om vardagslivet för en ung flicka i slutet av 1930-talet är detta en intressant läsning.

Betty, 17 år, lämnar sitt hem i Hudiksvall för att söka tjänst i Stockholm. Som så många andra blir hon hembiträde. En arbetsam tid väntar med långa dagar med och väldigt lite kunskap om hur ett hem på Östermalm förväntas bli skött. Betty är dock bra på matlagning. Hon blir vän med och får hjälp av den levnadsglada Viola som är hembiträde i grannhuset. Av henne invigs Betty i Stockholms uteliv.

Betty vill ha mer ut av livet och inser att det är i böckernas värld hon kan finna det hon söker. Genom böckerna träffar hon också sin blivande kärlek. Han är av judisk börd och relationen blir komplicerad, så där i början av andra världskriget.

Jag tycker detta är en lättläst bok, något romantiserad, men ändå trovärdig och med målande beskrivning av livet på 30-talet i Stockholm ur den fattiga lantortsflickans synvinkel som en kontrast till det rika Östermalmslivet. Kriget med dess svårigheter skymtar också fram.

Till hösten kommer fortsättningen ”Värma händer”  

 

Rekomenderad av Anneli Skyggeson

Räkna hjärtslag av Kararina Widholm

Språk