Rösta på vargen av Davide Cali

Rösta på vargen av Davide Cali

Den italienske författaren Davide Cali har skrivit en bok om hur djuren på bondgården går till val. En aktuell bok då det nyligen varit val i Sverige men berättelsen är angelägen även då det inte är valtider då den inbjuder till samtal om vem det är som egentligen bestämmer.

Boken vänder sig till barn mellan tre och sex år. Här är det djuren på en bondgård som ska rösta fram en ny ledare. Det har dykt upp en ny kandidat till att leda bondgården; vargen! Han charmar alla och lovar mycket. Efter ett tag börjar det hända konstiga saker på gården och djuren protesterar, vad är det som händer och vad håller vargen på med?

Boken är skriven på ett enkelt och roligt sätt så att det går att prata val och demokrati med små barn utan att det behöver bli för allvarligt och svårt. Illustrationerna av Magali Clavelet är tydliga och gulliga, läsaren förstår vad boken handlar om av att enbart titta på bilderna. Temat i boken är demokrati och att det går att påverka vad som händer. Boken är både rolig och allvarlig och inbjuder till samtal om rättvisa, vänskap och makt.

Den här boken är riktigt bra, spännande handling, fina illustrationer och berättelsen överraskar. Det är en viktig bok om demokrati och makt men den är skriven på ett sätt som jag tror tilltalar både barn och de vuxna som läser. Ett minus är en del svåra ord i berättelsen så som teorier, kandidater och intelligent. Men i det stora hela är detta en läsvärd bok som gör ett svårt ämne roligt.

Rekommendreas av Maria Svahn

 

Rösta på vargen av Davide Cali

Språk