Stöld av Ann-Helén Laestadius

Stöld av Ann-Helén Laestadius

Samer, psykisk ohälsa, klimatförändringar och tunga sociala strukturer skildras i denna bok

Detta är en viktig bok som alla borde läsa.  Den handlar om en ganska bortglömd del av Sverige och den handlar om hatet mot samer, psykisk ohälsa, klimatförändringar och tunga sociala strukturer. Det låter kanske jobbigt och svårläst, men det är det inte. Laestadius har skrivit en spännande berättelse med mycket hjärta. Boken baseras på verkliga händelser, bl.a. har författaren utgått ifrån hundra verkliga polisanmälningar och gjort intervjuer med renägare. Dessutom kommer hon från Kirunatrakten och har själv renskötsel i släkten. 

Boken börjar med att Elsa 9 år skidar ensam till rengärdet. När hon väl kommer dit ser hon en man där och han har dödat hennes renkalv, Nástegallu. Mannen tittar på henne, drar med fingret över sin hals och tecknar till henne, "berättar du, så dör du". Han försvinner och lämnar henne med den döda kalven. Denna händelse skakar Elsa i grunden och hon börjar förstå att detta inte är första gången någon skadar, skjuter eller stjäl familjens renar. Men hon vågar ändå inte berätta att hon sett vem som dödade hennes kalv, hon är rädd. 

Vi får följa Elsa från 9 år till det att hon är 20 år. Elsa kämpar för att polisen ska ta deras anmälningar på allvar och hjälpa dem. Men polisen har svårt att hinna utreda brotten eftersom det är stora geografiska områden som de ska täcka. Elsa kämpar också med att få ta plats bland grabbarna i renskötseln, det är det hon vill jobba med. Men det är svårt eftersom det är en väldigt traditionellt manlig bransch.     

Vi som läser släpps in i renägarnas vardag med renarna, familjen och samhället. För dem är samehatet inte nytt, det har funnits med dem länge. Många av oss tror nog att det tillhör det förflutna, men det gör det alltså inte. Jag tycker att Laestadius beskriver det på ett målande och ganska brutalt sätt, alltifrån hur renarna blir utsatta för tjuvjakt och för misshandel, till hur vissa människor i samhället tittar snett på samerna och kallar dem lappar och baktalar dem. Hon skriver också om psykiskohälsa som är vanligt och hur svårt det kan vara för en tjej att ta plats bland männen när rennäringen traditionellt är för dem.   

Stöld är en gripande, spännande och lärorik bok om ett område och en verksamhet som ligger långt från mig, en bibliotekarie i södra delen av Sverige. Men ändå är ämnena i boken aktuella och nära alla som vill leva i ett tolerant, jämlikt och fritt land. 

Rekommenderad av Jennie Elmén

Språk