Systrarna och ensamheten av Simon Häggström

Systrarna och ensamheten av Simon Häggström

Fredrika tipsar om Simon Häggströms senaste roman som ger läsaren en inblick i Sveriges mörkare baksida, samt om att författaren kommer och föreläser på Varbergs teater den 21 november.

Amanda flyr från sin våldsamma pojkvän och driver hemlös runt på Stockholm gator. Hon är beroende av rökheroin och för att få ihop pengar till sina droger prostituerar hon sig. En sen kväll blir Amanda misshandlad av ett helt gäng killar och får oväntad hjälp av en man som plötsligt dyker upp ur skuggorna. Han driver bort männen och erbjuder henne att i stället för att sova i en trappuppgång få låna hans gästrum. Amanda stannar i flera dagar och Alexis, som räddaren i nöden heter, bjuder på god mat, trevligt sällskap och lånar ut både dusch, kläder och gästsäng. Dessutom förser han henne med rökheroin, helt utan motkrav. Amanda känner sig trygg i hans sällskap och fattar alltmer tycke för honom. Men Alexis intentioner är allt annat än goda, och snart börjar hans manipulering och bearbetning för att få Amanda dit han vill. Rökheroin är dyrt, och nu köper han mat till två. Amanda måste dra sitt strå till stacken, menar han. I stället för att prostituera sig ute på gatorna, erbjuder Alexis henne att få spela in porrfilm i hans filmbolag och få betalt i mat, husrum och droger.

Markus Lundström och Natalia Volotkova från människohandelsgruppen blir uppringda av en ung tjej som heter Jennifer. De känner till henne sedan tidigare fall. Nu är hon orolig för sin storasyster Amanda, som är missbrukare, prostituerad och som börjat spela in porrfilm med sin nya pojkvän. Poliserna lovar att undersöka saken. De lyckas hitta Amanda och förstår direkt att hon är fångad i en värld full av pornografi, prostitution och droger. När poliserna kör fast inser Jennifer att hon är den enda som kan rädda sin syster – men det blir snart ett uppdrag på liv och död.

Systrarna och ensamheten är författarens tredje bok om människohandelsgruppen. Simon Häggström är inte bara författare utan även polis, och arbetar mot prostitution och människohandel vid Norrmalmspolisen i Stockholm. Hans polisiära arbete ger honom en unik förtrogenhet kring kriminalitet, prostitution och människohandel. Genom sina böcker ger han läsaren inblick i en rå verklighet och en mörk baksida av Sverige som de flesta av oss tidigare inte har insyn och kunskap kring.

21 november kommer Simon Häggström till Varbergs teater för att utifrån sina böcker tala om den typen av sexhandel som många gånger glöms bort i vårt samhälle. Det handlar om hur unga tjejer och killar, oftast födda och uppvuxna i Sverige och med ett på ytan bra liv dras in i prostitutionens klor, om de män som hänsynslöst utnyttjar dem och om samhällets oförmåga att bekämpa denna problematik. Prostitution och människohandel är minst lika utbrett i mindre städer som i storstäderna. 

Anmälan till föreläsningen hittar du här: https://www.lansstyrelsen.se/halland/om-oss/kalender/kalenderhandelser---halland/2022-09-22-flickorna-som-sprang---om-manniskohandelns-bortglomda-ansikte.html

Boken och föreläsningen rekommenderad av Fredrika Sjöberg

Systrarna och ensamheten av Simon Häggström

 

Språk