Tiken av Pilar Quintana

Tiken av Pilar Quintana

Lillemor rekommenderar en brutalt vacker och oroande berättelse.

Läsåret 2022 har bara börjat och ändå vågar jag påstå att jag redan har jag läst en bok som kommer att stå sig bra i konkurrensen om ”årets läsupplevelse”. Boken heter Tiken och är en brutalt vacker och oroande berättelse av den colombianske författaren Pilar Quintana.

Damaris bor tillsammans med sin man Rogelio i en enkel stuga i utkanten av djungeln vid den colombianska Stillahavskusten. För den med mycket pengar skulle det med all sannolikhet vara en otroligt vacker plats. För Damaris och Rogelio är det snarare en hotfull plats, där kampen för överlevnad överskuggar allt, även den vackra utsikten över Stilla havet. De är mycket fattiga, Rogelio tar påhugg som fiskare och Damaris sköter en övergiven villa mot en liten men dock mycket sporadisk inkomst, i väntan på att ägarna en dag kanske kommer tillbaka. De slåss inte bara mot fattigdomen utan även mot den ständigt närvarande fukten som gör att allt täcks med en tunn hinna mögel, mot hetta och kyla, myrinvasioner och mygg. Damaris, som är i 40-årsåldern, har nått vägs ände vad gäller längtan efter egna barn. Regelbundna, och kostsamma, besök hos medicinmannen har inte gett något resultat och i ett försök att mota bort skammen och sorgen över att aldrig få bli mor tackar hon ja till att ta emot en övergiven hundvalp som hon ger namnet Shirli, det namn hon skulle ha gett till den dotter hon aldrig fick. Det finns redan tre hundar i familjen, men med Shirli ska det bli annorlunda. Hon ska få all den kärlek och omvårdnad de andra hundarna inte får.

Det börjar bra. Damaris tar väl hand om Shirli – ger henne mat, badar henne, ger henne favörer de andra hundarna aldrig skulle komma i närheten av. Shirli visar tillgivenhet tillbaka och för en period ser livet lite ljusare ut för Damaris. Men en dag rymmer Shirli och efter den dagen ska relationen mellan Damaris och hennes älskade hund aldrig bli den samma.

Tiken är en fantastisk berättelse som gör ont att läsa. Den är kort, drygt 100 sidor lång, men rymmer ett helt liv. Genom små nedslag i Damaris liv, från det hon var liten till den smärtsamma slutscenen, kan jag som läsare skapa mig en bild av vem Damaris är – och kanske förstå varför hon handlar som hon gör. Det här är en bok man verkligen vill prata med andra om, i synnerhet slutet. Utöver en fängslande berättelse om en kvinna som försöker skapa sig ett drägligt liv, får Quintanas språk mig att känna den fuktiga luften, höra djungelns alla ljud och hur vågorna slår mot stranden. Jag ser de oerhörda kontrasterna mellan de vackra omgivningarna och de påvra livsbetingelser som Damaris, Rogelio och de andra byborna lever under. Pilar Quintana får mig att under några timmar befinna mig där, i den lilla colombianska byn – så som det blir när litteratur är som allra bäst.

Tiken (La perra), som på engelska fått den något mer utmanande titeln The Bitch, nominerades 2020 till The National Book Award i kategorin översatt litteratur. Den har också valts ut som ett av de mest värdefulla objekten att bevara för framtida generationer, och placerats i en tidskapsel i Bogotá.

Tiken är utgiven på Rámus förlag, i översättning av Annakarin Thorburn.

Rekommenderad av Lillemor Åkerman

Tiken av Pilar Quintana

Språk