Toomi och den lilla plangneten av Eva Susso

Toomi och den lilla plangneten av Eva Susso

Ulrika har läst en bok som handlar om klimatförändringar och utomjordingar som är väl värd att läsa.

Toomi bor med sin familj; hon har en mamma, pappa, storebror och storasyster. Katten Jack ingår också i familjen och han är oftast där Toomi är. Byn där de bor kallas för Tippen och det beror på att det varje dag kommer stora lastbilar från stan och dumpar skrot. Men snart finns ingen plats kvar att dumpa på.

En dag kommer Phil springande o berättar att han såg något ramla ner från himlen. Phil är en lång man med peruk som ofta byter skor. Han såg en bit av den Blå Himlen när den där saken föll ned. Toomi skakar på huvudet och säger att det inte finns någon blå himmel längre, den försvann för länge sedan. Det enda man ser är smogen som ligger som ett grågult lock över Tippen. Phil säger bestämt att han tror att det var en Plangnet som ramlade ned. Toomi vet inte vad en Plangnet är men hon bestämmer sig för att hjälpa Phil att leta efter den.

Det blir katten Jack som först hittar Plangneten som ser ut som en grå badboll. Och när Toomi rör vid den svävar den upp en bit ovanför marken och blir alldeles klarblå. Men sedan skiftar den över till en grå färg igen och Toomi är rädd att den ska dö. Hon och Phil bär in den i en lada där den kan vara ostörd. Plötsligt öppnas en glipa i Plangneten och ut kommer en liten blek figur med en vit flagga som den viftar med. ”Mig utomjording” säger den, ”mig be om hjälp”…

Ja det är bråttom nu för Toomi och alla de som bor på Tippen. Utomjordingen har sagt att människorna förgiftar luften och att de måste sluta med det.

En spännande bok för lite yngre läsare med ett väldigt aktuellt tema: klimatförändring.

En bok att diskutera kring, funkar som högläsning och en bok som en kan läsa själv. 

Rekommenderad av Ulrika Tennberg

Toomi och den lilla plangneten / Eva Susso, Katsiaryna Dubovik.

Toomi och den lilla plangneten av Eva Susso

 

Språk