Uppstånden ifrån de döda

Uppstånden ifrån de döda

Att skriva en halv roman utan bokstaven a tordes vara omöjligt men icke. I Underskottet har Daniel Sjölin lyckats med just detta. Fredrik Svanå har läst boken som är ett experimentellt verk och ställer krav på sin läsare. Är det inte just det vi behöver ibland som läsande människor, något som utmanar oss intellektuellt? Samhällskritik och artificiell intelligens tillsammans med humor och allvar ger oss något att tänka på.

Daniel Sjölin var tidigare programledare för litteraturprogrammet Babel på SVT, nu kommer Daniel med en ny roman efter ett uppehåll på 15 år. Romanen heter Underskottet och är en experimentell roman, de första 217 sidorna är skrivna utan bokstaven a. Författaren har hämtat idén från fransmannen George Perec som skrev romanen Försvinna (La disparition) utan bokstaven e som gavs ut 1969.  

Underskottet utspelar sig i Sollentuna (som i boken heter Sollentunet) och året är 2122. Samhället har förändrats mycket på grund av klimatkollapsen på 2000-talet. Människorna som levde under slutet av 1900-talet och början av 2000-talet tänkte inte alls på konsekvenserna av sitt levnadssätt utan struntade helt i miljön, exploaterade och förstörde planeten nästan helt. 

Huvudpersonen Severin Stensson dog i cancer 7 september 2022 och frystes ner i mamma Lisbets skoaffärskällare och nu hundra år senare vill hon återväcka honom till liv. Det är stränga restriktioner på vilka som får återuppväckas, man återuppväcker bara sådana vars liv har betydelse. I boken finns det en artificiell intelligens (Torsten) som avgör detta. 

Severins liv är inte tillräckligt intressant eller betydelsefullt för att han ska få väckas till liv. Severins mamma Lisbet väcker då upp honom illegalt. Severin måste hålla sig gömd då illegalt uppväckta ska förstöras. Det finns en myndighet (MSB) som hanterar olagliga upptiningar, chefen där heter Emry Dieker. 

Informationen om Severins liv och lite av mänsklighetens historia får man i första halvan av romanen genom den artificiella intelligensen Torsten. Frånvaron av a i första delen förstärker känslan av att berättandet inte görs av en vanlig människa. Man får glimtar av Severins liv med hjälp av de spår han lämnat digitalt men det är svårt att få en sann eller komplett bild, en del har förstörts eller förvanskats genom åren. En del av Torstens redogörelse av historien stämmer inte. 

I andra delen av romanen där bokstaven a förekommer får man ta del av Severins minnen av sitt liv. Severin är inte alls glad och tacksam att vara tillbaka i livet. Han verkar helst vilja fortsätta att vara död. 

I grunden handlar boken om ett barn som dör vid födseln, det gör även hans förra roman (Världens sista roman, 2007). Det här är en roman om sorg, saknad och förlust eller ett underskott. Boken kräver sin koncentration men blir mer lättläst allteftersom. En roman för dig som gillar böcker som inte berättar en historia på det allra enklaste sättet utan utmanar dig lite som läsare. Härligt att Daniel Sjölin är tillbaka i romankonsten, boken är full av humor blandat med blodigt allvar i en skön mix, och samhällskritiken är inte nådig. Kanske är Underskottet inte fullt i samma klass som Världens sista roman men den är ändå riktigt bra. 

Daniel Sjölin (och Maria Maunsbach) kommer idag (9 september) till Varbergs bibliotek på litterär lunch klockan 12.00 – 13.30. Biljetter köps på vår webbsida (bibliotek.varberg.se) eller på Stadsbiblioteket och kostar 100 kronor, lunch ingår. 

Välkomna. 

Fredrik Svanå Underskottet
Daniel Sjölin

Norstedts förlag, 2022
Roman 432 s.

Språk