Vägskäl av Jonathan Franzen

Vägskäl av Jonathan Franzen

Andrea rekommenderar en intensivt berättat familjesaga.

Att Jonathan Franzen, amerikanen med svenskt påbrå, kommit ut med en ny bok i höstas har väl inte undgått någon litteraturintresserad. I november kom Vägskäl ut på svenska, bara några veckor efter Crossroads som den heter på originalspråk. Och Crossroads är i boken också namnet på en ungdomsgrupp i den församling där Russ, en av huvudkaraktärerna arbetar som präst. Det är en bok vars handling utspelar sig i en religiös kontext. I stort handlar boken om familjen Hildebrandt, även de svenskättlingar. Russ är familjens far och den som inleder boken. Varje kapitel utgår sedan från andra familjemedlemmar från och till. När vi först möter Russ har han precis börjat lära känna en änka i församlingen som nu hjälper honom vid välgörenhetsarbete för kyrkans räkning. Han kan inte låta bli att tänka på henne och har svårt att dölja sin förtjusning även om han försöker. Hans hustru Marian förstår vad som pågår men har sina egna hemligheter som hon bearbetar hos en psykolog som hon går till i smyg för egna pengar. Psykologen är diskret inhyst på tandläkarmottagningen, bakom en dörr utan namn eller skylt.

Russ och Marian har fyra barn som befinner sig på olika platser i livet. Vietnamkriget pågår och den ene sonen känner sig alltför priviligierad som studerar vid universitetet och därmed skonas från att bli inkallad. Han plågas av detta, skulle hans liv vara mer värt än en svart mans? Dottern å andra sidan är en glad och livfull person. Hon blir kär i en upptagen kille som spelar i ett rockband och som är aktiv i Crossroads. Hon deltar alltmer i gruppens program som är allt från musik och sång till terapiliknande sessioner och lägerverksamhet. Detta till Russ stora förtret, han har tidigare försatt sig i en olämplig situation och blir bortplockad som ansvarig för verksamheten till fördel för en annan medarbetare i församlingen som är mycket karismatisk. Ett testamenterat arv från en moster förändrar relationerna i familjen; sprickor på en del håll och sammansvetsning på andra.

Man får veta mycket om de olika karaktärerna både genom tillbakablickar och i nuet, och verkligen lära känna dem på djupet. Alla har de sina egna bekymmer men behåller dem ofta i sitt innersta. Boken är lätt att komma in i men någonstans i andra halvan av de 639 sidorna tyckte jag att den tappade något i intensitet, för att sedan ta fart igen. Boken beskrivs som en familjesaga och ska bli en trilogi. Jag väntar med spänning på att ännu en gång få ta del Franzens briljans.

Rekommenderad av Andrea Johansson

Vägskäl av Jonathan Franzen

Språk