Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg

Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg

Christina har läst årets vinnare av Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. En härlig bok med både humor och smärta i två 15-åriga tjejers sista termin i årskurs 9.

En sådan träffsäker skildring av två 15-åriga tjejer som går sista terminen i nian! Den fångar verkligen tiden i högstadiet med alla känslor, pirrande kärlek och utsatthet. Det är här och nu! Ellen Strömberg vann Augustpriset 2022 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok för denna bok.

Huvudpersonen Manda och hennes bästa kompis Malin går i nian och är allra bästa vänner. De bor i ett litet samhälle i finska Österbotten där alla känner alla och där det inte händer så mycket. De känner sig missförstådda av alla och har stora drömmar om framtiden såsom flytta till New York eller bo på den franska landsbygden. Av klasskompisarna kallas de Cyklarna då de cyklar runt överallt i jakt på att något ska hända – en fest, en kille, lite kärlek, vad som helst. De hänger vid kiosken, lekplatsen eller så är de på biblioteket. Skulle det hända något, såsom en föräldrafri fest, är de ändå inte bjudna, då ligger de i diket en bit bort och spanar in på festen. Efter ett misstag råkar de hamna på en fest, och efter det öppnas möjligheter upp med nya bekantskaper och killar.  

Så en dag har det börjat jobba en ny kille, John, på pizzerian och för Manda är han den snyggaste killen på jorden! Vad ska hon göra för att han ska se henne? Och skulle han kunna bli intresserad av henne, en helt vanlig tjej? Och när det kommer till kritan, hur intresserad av honom är Manda egentligen? Är det så att det egentligen är någon annan som är mer intressant?

Det är underbart att läsa dialogen mellan tjejerna, den är så jordnära och verklig. Går man på högstadiet kommer man säkerligen att känna igen sig och även om man är äldre så minns man nog sin ungdom och hur det var. Ena stunden var man väldigt vuxen för att i nästa bli liten och osäker igen, hur pinsamma ens föräldrar var och hur snabbt vänskap kan ändras.

Rekommenderad av Christina Viklund

Vi ska ju bara cykla förbi / Ellen Strömberg.

Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg

Språk