Boktips

Boktips

Funderar du på vad du ska läsa? Läs personalens tips på vad de rekommenderar.

Kategorier

Fånge i en bur av guld

Trots sin aversion mot historiska romaner ger Andrea Johansson ändå Lucrezias porträtt en chans, eftersom hon älskade Maggie O´Farrells förra roman Hamnet, även den en historisk berättelse. Hon ångrar sig inte. “O´Farrell skriver myllrande, inkännande och ordrikt. Det är precis vad jag mäktar med men det är onekligen smått förtrollande att dras in i språket och dras med till renässansens Italien”, skriver Andrea.

Drömväsen av Lena Ollmark

Ulrika har läst del två i en spännande rysarserie, som passar dig som är 10-12 år

Framtidens arab av Riad Sattouf

Jenny har läst en självbiografisk serie som trots uppslitande familjerelationer är charmigt och roligt berättad.

Ett låst rum men ännu öppna hjärtan

Den brittiska författaren Elly Griffiths tar oss i Det låsta rummet tillbaka till starten av covid-19 med lockdown, munskydd, teamsmöten, hastigt insjuknande av kära och allt annat påfrestande som pandemin innebar. Och en möjlighet för de (fortfarande?!) längtande Ruth och Nelson att träffas i smyg. Läsvärt trots pandemifrustrationen tycker Andrea Johansson.

Mord och mörker

Ylva Lyshag har läst Peter Mays första del av Lewistrilogin, Svarthuset. En deckare med högt spänningsdriv och med träffande miljöskildringar av livet och landskapet på öarna i Yttre Hebriderna. En resa i tid och person som hade vunnit på att vara mer personlig.

Svensk idéhistoria av David Dunér

Nu när det är oxveckor är det bra att ha en tjock bok att läsa tycker Cecilia

Den längsta resan av Camilla Linde

I år kommer sportlovet att bli rymdlov på biblioteken. Redan nu tipsar Sofia om sina favoritböcker på temat.

Regn och tristess i lysande form

Marianne Castellano har läst Sarah Moss senaste roman Sommarregn och imponeras av ett väl avvägt språk. Klaustrofobisk stämning, fördomar och tankar kring livets mening kontrasterar den skotska naturen.

Leviathan, Behemoth och Goliath av Scott Westerfeld

Henrik tipsar om en episk fantasy-trilogi i ett alternativt 1910-tals Europa

Yani av Nora Khalil

En bok om vänskap, drömmar, sorg och ungas livsvillkor

Du är inte ensam

En något tillkrånglad, sorglig men kärleksfull resa, där formen står i vägen för innehållet men som vid en omläsning visar sig vara en väl läsvärd historia skriver Lillemor Åkerman om Alex Schulmans bok Malma station.

Klassresa utan slut

Den franske författaren Édouard Louis skriver i Att förändras: en metod om hur svår en klassresa kan vara, hur han går från att vilja hämnas på sin fattiga uppväxt till att vilja ge de människor han en gång föraktade upprättelse. Andrea Johansson har läst och blivit berörd.

Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg

Christina har läst årets vinnare av Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. En härlig bok med både humor och smärta i två 15-åriga tjejers sista termin i årskurs 9.

LITTERATURKRITIK Specialupplaga 16 december – Redaktionens julklappstips!

Det lackar mot jul och för er som inte redan i god tid inhandlat julens klappar kommer här några förslag på hårda paket. I Varberg har vi glädjen att ha en mycket fin lokal bokhandel som hjälper till med det mesta i bokväg.

Det vanliga livets ovanlighet

Rebecka Horn har läst och roats av Erik Anderssons lågmälda noveller. I samlingen Har du försökt stänga av och slå på igen låter han landsbygdens ”vanliga” människor ta plats. Men under den alldagliga ytan ruvar det oväntade och Erik Anderssons tonalitet och humor lyfter en till synes oansenlig bok till spännande och överraskande läsning.

Julmysteriet på Smögen av Anna Ihrén

Ylva tipsar om ett juligt äventyr och mysterium med en försvunnen guldskatt.

Skarpt om separationens mest ömmande smärtpunkter

En träffsäker roman som kan inge hopp för den som befinner sig i en kris, vilket en skilsmässa ofta innebär. Lillemor Åkerman har läst Sara Villius roman Paradis som med en förtätad prosa tar läsaren djupt ner i den själsliga smärtan men också upp mot en ljusare och sannare framtid, på andra sidan katastrofen.

Demongrottan av Chugong

Rebecka tipsar om en koreansk webserie som nu kommer i serieformat. Här tvingas människor slåss mot monster för sin överlevnad när magiska portaler öppnas mot en ny, ond värld!

Mörka julnätter: en berättelse i 24 kapitel av Camilla Lagerqvist

Ulrika har läst en läskig adventsbok som utspelar sig förr i tiden kring jul och med inslag av magisk folktro.

Rysarnoveller i höstmörkret

Snart är november månad slut och har man inte fått nog av skräck kommer här tips på två böcker som innehåller ruskiga berättelser.

Minnen av honom av Colleen Hoover

Helén tipsar om boken Minnen av honom skriven av Colleen Hoover. En feelgood som innehåller förlust och hopp, sorg och förlåtelse och det viktigaste av allt: kärlek.

Populär relationsskildrare på besök

En trovärdig skildrare av tunga ämnen i vanliga människors liv, ur olika perspektiv och oberoende av ålder eller kön. Så beskriver Lillemor Åkerman författaren, journalisten och manusförfattaren Moa Herngren som besöker Varbergs stadsbibliotek.

Lycka mot alla odds

Ylva Lyshag har läst Valérie Perrins bok Färskt vatten till blommorna. En bok fylld av värme och humor och om konsekvenserna som följer av människors handlingar.

På spaning efter Proust

Under ett års tid har Jenny Persson rört sig i Marcel Prousts värld, i sekelskiftets Frankrike. Det är njutbar läsning, även om det ibland blir lite för mycket av långrandiga societetsbjudningar. Jenny jämför att läsa Proust med att promenera i en skog, ibland är det snårigt och det är svårt att ta sig fram, men sedan finns den där – den solbelysta gläntan där alla sinnen får sin belöning.

Millenniumdiss blev thrillerhiss

Med den nya boken Skriften i vattnet visar John Ajvide Lindqvist prov på att han inte bara bemästrar skräcklitteraturen utan även thrillergenren. Lillemor Åkerman har med behållning läst denna fartfyllda historia där såväl världsomspännande politik som humoristiska inslag står att finna.

Systrarna och ensamheten av Simon Häggström

Fredrika tipsar om Simon Häggströms senaste roman som ger läsaren en inblick i Sveriges mörkare baksida, samt om att författaren kommer och föreläser på Varbergs teater den 21 november.

Doin' things that you don't understand

Lillemor har drabbats av Lina Wolffs senaste bok Djävulsgreppet. Det är en av årets största läsupplevelser, skriver hon, där huvudpersonen reser till Florens och fångas in i en destruktiv relation. Hur får man insikt om de manipulativa signalerna?

Två starka berättelser om svåra frågor

En mormor som inte dyker upp och en pappa som inte vill leva längre. Maria har läst två bilderböcker som på ett fint sätt lyfter svåra frågor för barn

Gåtan Signe

Inte en vanlig kvinna, anser Mia Rosengren som läst Gunilla Grahn-Hinnfors Sträckande sig uppåt mot ljuset – En biografi om Signe Maria Thiel. Ett fascinerande porträtt av en kvinna med mycket mod, passion och kraft men som inte levde ett enkelt liv.

"Inte alls dåligt" av Kristina Lugn.

Fredrik vill rekommendera Kristina Lugns sista diktsamling som gavs ut postumt nu i oktober.

Liten bokmässa med stor litteratur

Lillemor Åkerman skriver om Varbergs stadsbiblioteks egen bokmässa ”All världens språk” som äger rum lördagen den 29 oktober. Med fokus inställt på att lyfta fram litteratur översatt från andra språk än engelska är tre specialiserade förlag inbjudna: Tranan, Sekwa och Thorén & Lindskog.

Nedslag i ett liv

Tidigare i höst kom Carina Rydberg ut med ännu en självbiografisk roman, Vitt slödder. Marianne Castellano tycker att Rydbergs skarpa blick på sig själv och sin omgivning fortfarande är intakt och att hon skriver ”med humor och självinsikt”. Under läsningen väcks en del egna minnen hos Marianne och tidvis blir hon så gripen att hon måste läsa en gång till.

I ett annat universum än ditt av Pär Sahlin

Med hög igenkänning tar Pär Sahlin upp teman som vänskap, kärlek, familj, mobbing, identitet och att våga stå upp för sig själv

Lite deppighet kanske inte fel?

Ylva Lyshag har läst den populärvetenskapliga boken Depphjärnan av Anders Hansen. I den framgår det att vi behöver hitta tid för sociala kontakter, träning och en mening med livet för att må bra. Men vi kanske inte ska eftersträva lycka. ”Vi är inte gjorda för att jämt vara glada och lyckliga”, skriver Anders Hansen.

Frallan älskar läskigheter av Sara Ohlsson

Läskigt, roligt och äventyrligt. Ulrika tipsar om denna sjätte boken om Frallan där det blir övernattningskalas hos mormor.

På drift genom imaginär och reell verklighet

Lillemor Åkerman går på djupet i Christian Krachts tämligen lika illusoriska som verkliga roman Eurotrash. En hisnande roadtrip genom både landskap och dunkla minnen i det förflutna samt en vilja till försoning med en åldrande mor.

Atlantsegling med feministiska förtecken

Fredrik Svanå har läst Lotta Lundbergs Båten, en roman om sex kvinnor som hoppas finna sig själva genom att korsa Atlanten. Kvinnorna möter snarare sina inre demoner än efterlängtad frihet och Fredrik funderar över om detta är en bok att undvika inför en långsegling – eller om det snarare är en bok man bör läsa innan man själv korsar Atlanten. 

Annie Ernaux

Lillemor skriver om Annie Ernaux. Tidigare publicerad 4 juni 2021.

Underhållning med ekonomiskt trassel

Andrea Johansson har läst Kristina Appelqvists senaste spänningsroman om Nina som ärver sin mosters prästgård. En stor summa pengar hittas men försvinner därefter spårlöst. Efter det samlas de otacksamma uppgifterna på rad och hon får nysta i olika dilemman.

Jakten på Tutankhamon av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer

Visste du att det i år är 100 år sedan Tutankhamons grav upptäcktes av arkeologen Howard Carter? I denna faktabok får du reda på intressanta fakta om mumier, egyptiska gudar och den förbannelse som vilar över alla som går in i Tutankhamons grav...

Bortbytaren av Anders de la Motte

Daniel rekommenderar Anders de la Mottes nya deckarserie.

Livet, vackert och obarmhärtigt

Mia Rosengren har läst prisvinnaren Marco Balzanos bok Jag stannar här. En tunn roman med stort innehåll om människors öden och liv genom krig och ödeläggelse i Sydtyrolen. I en tid präglad av fascism och nazism, baserad på människor i traktens berättelser.

En deckare om andra deckare - en metaroman i krimskrud

Ylva Lyshag har läst Elly Griffiths Mordkonsulten, den andra fristående delen i den något mindre kända deckarserien Harbinder Kaur. Hon kan konstatera att även den kvalar in som en mysig och humoristisk deckare av god kvalitet.

Rösta på vargen av Davide Cali

Den italienske författaren Davide Cali har skrivit en bok om hur djuren på bondgården går till val. En aktuell bok då det nyligen varit val i Sverige men berättelsen är angelägen även då det inte är valtider då den inbjuder till samtal om vem det är som egentligen bestämmer.

Störst av allt är kärleken - till litteraturen

Andrea Johansson har läst Therese Bohmans senaste roman Andromeda. Bohman skriver som vanligt om lite komplicerade, ifrågasatta relationer. En vacker berättelse om kärlek, vänskap och litteratur på ett djupare plan. Mycket läsvärt, lågmält med oerhörd skärpa och stringens konstaterar Andrea.

Relationsromaner med både mörker och ljus

Lillemor Åkerman har läst tre böcker där transpersoner har centrala roller. Detransition, baby av Torrey Peters är en av dem, den nominerades till Women’s prize for fiction och förekommer i transdebatten. Boken beskrivs som både underhållande och informativ där vi får chans att ”möta världen utanför vår egen lilla ankdamm”. Nattdjur av Sosa Villada och Vivek Ojis död av Akweake Emezi innehåller mörker, vänskap och kärlek.

Olov Hyllienmarks arbete med Obehaget om kvällarna utnämnd till årets översättning

Olov Hyllienmark tog med översättningen av Obehaget om kvällarna hem priset Årets översättning som delades ut den 22 september på Bokmässan i Göteborg. Lillemor Åkerman uppmärksammar här översättarnas viktiga arbete med utländsk litteratur samt hur biblioteken i Varberg lyfter litteratur översatt från andra språk än engelskan.

Tre favoriter av Maria Nilsson Thore

Maria Nilsson Thore är författare och illustratör till många älskade barnböcker. Dem om förskolan ärtan, Petras prick, Gränsen, med flera. Med söta och uttrycksfulla djur och varelser skriver hon om ämnen som vänskap, ensamhet och vardag. Det här är mina favoriter, vilka är dina?

Drabbande roman som dröjer sig kvar

Rebecka Horn har läst Whitakers bok Slutet blir vår början, i översättning av Maria Lundgren, en komplex berättelse om skuldkänslor som går i arv genom generationer. Men Whitakers berättelse, som föddes ur ett eget trauma, visar också att berättandet i sig kan visa sig vara en väg mot att bli en mer hel människa

Noveller om gemenskap och sammanhang

Kajsa Åberg läste för längesedan Lars Ahlins novellsamling Inga ögon väntar mig som var hans genombrott på 1940-talet. Hon blev påmind om den igen när hon läste Hans Gunnarssons novellsamling Bormann i Bromma och hittade likheter. Karaktärerna i novellerna är mänskliga, grubblande, ångestladdade och nära sammanbrott samtidigt som humorn finns nära.

Ylvania: sagan om ljusbäraren

Under läslovet kommer Ylva Hällen till Varbergs och Veddige bibliotek. I samband med det har vi bokcirkel om hennes fantasybok Ylvania. Här får du veta mer om boken.

Hjördis av Jujja Wieslander

Trånga lägenheter, klippdockor och bio. Ylva tipsar om Hjördis-serien, mysiga böcker som utspelar sig i 1950-talets Solna.

Uppstånden ifrån de döda

Att skriva en halv roman utan bokstaven a tordes vara omöjligt men icke. I Underskottet har Daniel Sjölin lyckats med just detta. Fredrik Svanå har läst boken som är ett experimentellt verk och ställer krav på sin läsare. Är det inte just det vi behöver ibland som läsande människor, något som utmanar oss intellektuellt? Samhällskritik och artificiell intelligens tillsammans med humor och allvar ger oss något att tänka på.

Överraskande och tidvis mardrömsfebrigt i Schweblins romanvärld

Lillemor Åkerman har tagit sig an ett antal titlar av den argentiska författaren Samanta Schweblin vars senaste roman Kentukis tar upp angelägna ämnen som globalisering, övervakning samt människans önskan att bli sedd.

Mars tur & retur: De utvalda av Roger Dackegård, Lova Eriksson och Mattias Andersson

Första delen i ett rymdäventyr för dig som vill ha mycket action

Frihet, jämlikhet och broderskap

Ylva Lyshag fördjupar sig i den franska revolutionen 1789 med historieprofessorn Dick Harrison som vägvisare. En revolution som startade med goda intentioner, men som urartade i blodbad och krig. I sin bok Franska revolutionen skriver Harrison, enligt Ylva, på ett ofta underhållande sätt, om bakgrunden och orsakerna till revolutionen.

Vem var Thomas Cromwell, Henry VIII:s närmaste man?

Jenny Persson har avnjutit trilogin Wolf Hall, Bring Up the Bodies samt The Mirror and the Light av Hilary Mantel, nära 2000 sidor. Böckerna handlar om Thomas Cromwell och 1500-talets skrämmande Tudortid i England. Hilary Mantel vann Bookerpriset för de två första böckerna och har gjort en gedigen research som har fått forskare att ändra åsikt om Cromwell.

Pachinko av Min Jin Lee

Längtar du efter svepas med i en bra familjeberättelse är den här boken helt klart ett alternativ tycker Cecilia

Sjön som saknade botten av Mikael Bengtsson

Ulrika tipsar om ett spännande undervattensäventyr

Redaktionens sommarläsning!

Den här gången har redaktionsmedlemmarna fått välja helt fritt och här finns allt från klassiker till böcker som ännu inte finns i butik. Tur att sommaren är lång för ambitionsnivån är hög och innehållet varierat – feelbad, feelgood, historia, relationer, romantik, spänning, skräck, humor, vardagsbetraktelser, sorg, ironi, passion – ja, allt som hör livet till. Nedan hittar ni redaktionens alla tips. Vi önskar er alla en riktigt fin lässommar. Varbergs bibliotek – Litteraturkritik tar nu ett sommaruppehåll. Vi ses i september!

Romantisk realism i klassisk Hornbyanda

Nick Hornby har blivit känd för sina humoristiska relationsromaner. Ylva Lyshag har läst hans senaste bok Precis som du. En bok om åldersfixering och politik klädd i Hornbys humoristiska språkdräkt som kanske inte riktigt håller hela vägen.

Så länge hjärtat slår

Harriet Runevad blir positivt överraskad av Daniel Bergmans självbiografi Hjärtat. Trots svår sjukdom och en kärlekslös barndom besitter Daniel en stark livsvilja och en förmåga att gå sin egen väg. Med Hjärtat har han skrivit sin livsberättelse i formen av ett långt brev till sin älskade dotter. ”Han har ett ärligt och rättframt språk och han väjer inte för det som är svårt”, skriver Harriet.

Om att bli hörd

Lillemor Åkerman har läst Jag står här och stryker av den feministiska författaren Tillie Olsen. Boken kom ut 1961 i USA och är nu på nytt översatt till svenska. Olsen är hyllad för att skildra den kvinnliga tystnaden, sin ilska över orättvisorna, sin sorg och smärta och är lika angelägen idag som då och hennes böcker används i litteraturundervisnigen på universiteten i USA. Ett återkommande tema i hennes böcker är om konsten att räcka till.

Faulknerinspirerat familjedrama

Jenny Persson har läst The promise av Damon Galgut där hon finner spår av både Virginia Woolf och William Faulkner. Hon uppskattar Galguts osentimetala drama om familjen Swart, vars öde hon tolkar som en spegling av ett föränderligt Sydafrika. Det här är romankonst på hög nivå, avslutar Jenny Persson sin recension.

Robotdrakens hämnd av Adam Blade

Sofia tipsar om en ny monsterserie.

Nattsvart filmisk hämndroman

Nederländsk feelbad när den är som bäst. Lize Spits suggestiva debutroman Det smälter står sig väl i kategorin och Lillemor Åkerman funderar över hur mörka slut man som läsare egentligen kan ta. På väg till en minneshögtid med ett smältande isblock i bagaget återvänder huvudpersonen till barndomsbyn Bovenmeer.

Ny hypad bok blir serie

Laura Daves succébok The Last Thing He Told Me kommer nu ut på svenska och ska även filmas för Apple TV+. Rebecka Horn har läst originalutgåvan och kan konstatera att den rymmer en rejäl dos spänning samt dunkla familjehemligheter, för den som vill hålla sig uppdaterad.

Smärtlindring som gör ont

Andrea Johansson har läst Smärtans imperium: berättelsen om familjen Sackler och opiodkrisen av Patrick Radden Keefe och förfäras över hur vinstintresse, smärtlindrande droger och välgörenhet blandas i en smärtsamt cynisk kombination som slutade i en dödlig katastrof.

Experimentet av Ingela Korsell

Christina har läst en ny spännande serie om djurmutanter.

Hämnden går igen

Skepparen Gerlof är tillbaka i Johan Theorins femte del av spänningsserien Ölandssviten, Benvittring. Harriet Runevad har fastnat för hämnd som drivkraft och bokens egensinniga karaktärer.

De straffades berättelser

”I denna berättelse finns bara förlorare” skriver Lillemor Åkerman om den belarusiske författaren Sasja Filipenkos roman Röda korset. Romanen behandlar ett mörkt kapitel i Sovjetunionens historia och Lillemor imponeras av Filipenkos förmåga att på ett gripande sätt skriva fram sin roman utifrån ett digert arkivmaterial. Hon drabbas även av hur delar av historien upprepar sig i dagens Ryssland.

Djupbäckens Hildur av Mia Jansson

Gillar du att läsa om troll och andra sagoväsen? Missa inte detta boktips från Harriet.

Kvinnor utan röst - att leva i en religiös sekt

Den verklighetsbaserade romanen Kvinnor som pratar av Miriam Toews är en tänkvärd bok om ett mennonitsamfund som väcker mycket känslor, menar Lillemor Åkerman i sin recension. Författaren är själv uppvuxen med mennoniter och ger oss en skrämmande inblick i hur den religiösa sekten tolererar såväl övergrepp som förtryck av kvinnorna som tillhör sekten.

Bara natten tar slut

Kajsa Åberg skriver om författaren och översättaren Sara Gordans senaste utgivning Natten. Det är en osentimental skildring fri från klichéer, om överlevnad och tillförsikt. En balansakt i ansvar, frihet och kontroll. Om en mors strävan och gränslösa kärlek.

Genombrottet: så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping av Anna Bodin och Peter Sjölund

Carina skriver om en spännande faktabok om dubbelmordet i Linköping.

Farbröder av Teresa Glad

Camilla rekommenderar en bok som man blir varm och glad i hjärtat av.

Vänskap och svek - nel modo italiano

Rebecka Horn recenserar Silvia Avallones senaste roman En vänskap och uppskattar särskilt det oförskönande i berättelsen. Boken beskrivs som en stark skildring av komplicerade relationer och uppbrott där författaren illustrerar den vanliga människan som kämpar på och sliter.

Oskyldigt anklagad

Karin Wahlbergs tionde deckare kretsar kring en barnläkares död. En klassisk konflikt mellan individen och den anonyma makten kommer till uttryck i ett fall som handlar om skakvåld mot spädbarn. Ylva Lyshag låter sig övertygas av författarens skärpa i detaljerna och njuter av en pusseldeckare som är genuint lärorik att läsa.

Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Anneli rekommenderar en lättläst roman med målande beskrivningar av livet i 30-talets Stockholm

Akamella: andarnas rike av Lowe Aspviken

Ulrika tipsar om ett spännande och farligt äventyr som utspelar sig under första världskriget.

Beundran på gränsen till besatthet

Precis som huvudpersonen förtrollas Fredrik Svanå av Julian Barnes karismatiska lärare Elizabeth Finch. Fredrik utlovar en härlig läsupplevelse där Barnes leker med opålitliga röster som väver ihop berättelsen.

Kroppen, tanken, friheten

Angela Carter, Andrea Dworkin, Ana Mendieta, Marquis de Sade, Susan Sontag och Bayard Rustin är några av de intellektuella som den brittiska författaren Olivia Laing skriver om i sin nya bok Inpå bara kroppen. Jenny Persson fascineras av Laings essäer. “Med osviklig känsla hittar hon de smärtpunkter och de livsavgörande händelser som har format dessa individers tankar “, skriver hon i sin recension.

Sillen får ett syskon av Anna Ehring

Ylva tipsar om härlig läsning om igenkänning av att få ett syskon.

Ett jävla paradis

”Vidrigt bra” tycker Andrea Johansson om Fernanda Melchors uppföljare till genombrottsboken Orkansäsong. Paradais är en samtidsskildring av Mexikos övre och undre värld.

Omvälvande möte med en varg

“Trots få sidor innehåller den så mycket visdom och förståelse inför de förändringar vi människor tvingas acceptera” avslutar Harriet Runevad sin text om Kerstin Ekmans berätttelse

Asfaltsland av S.A Cosby

Det här är en episk berättelse i snabbt tempo, en ’Fast and the Furious’ i bokformat skriver Rebecka

Modigast i världen och Rikast i världen av Alexander och Malin Karim

Sofia tipsar om två äventyrsberättelser som handlar om hur man blir modig och hur man blir rikast i världen.

Kaffe med mjölk av Eva-Maria Nutti

Anna rekommenderar en roman som berör. Om en mor som måste berätta något för sin dotter.

Bland döda under körsbärsblom

Lillemor Åkerman har läst Yu Miris sällsamma roman Tokyo Ueno station, om fiskaren och byggnadsarbetaren Kazus tillbakablickar i ett liv präglat av fattigdom och utanförskap. Allt i skuggan av de skira, blommande japanska körsbärsträden i Uenoparken. En roman som ställer krav på sin läsare.

Förvirringens tid är här

Kajsa Åberg recenserar Ellen Mattsson senaste roman Den svarta månens år som är en kafkaartad berättelse och ställer frågan om tillvarons mening. Drömlikt men ändå realistiskt som ger mersmak.

Disablotet på valborg av Madeleine Bäck

Christina tipsar om en ny lättläst serie för dig som gillar att bli skrämd!

Hajtänder av Anna Woltz

Harriet har läst en gripande berättelse om två barn och deras relation till varandra och sina mammor.

Slicka inte på boken av Idan Ben-Barak

Här är en helt underbar bok att läsa högt för ett gäng små nyfikna barn i förskoleåldern! Det är en faktabok som handlar om mikroorganismer och vi får lära känna Mini som är så liten, så liten att vi inte ser hen. Men hade vi haft ett mikroskop hade vi sett hen.

Ensamseglarna av Charlotta Lannebo

Stormande förälskelse och vardagsliv på gymnasiet bjuds det på i denna bok som Anna tipsar om

Rädda sköldpaddorna av Jen Marlin

Tycker du om att läsa om djur och natur ihop med spänning, passar denna nya serie utmärkt tycker Ulrika.

Min längtan kvar av Mårten Melin

Här ger Ylva dig ett fint tips om du vill läsa kärleksdikter för barn och unga

Ingenstans mitt segel av Ingela Strandberg

Andrea rekkommenderar en diktsamling med rent och avskalat språk där naturen ständigt är närvarande.

Fri kärlek av Tessa Hadley

Andrea rekommenderad en välskriven bok om 60-talets London.

Allt som väntar av dig av Lorraine Fouchet

Ylva rekommenderar en snärtig roman med bra fart i dialogen.

Glasfågelns grav av Katarina Genar

Harriet tipsar om denna bok som är en del i en fristående serie som handlar om magi och mystik.

Bara en mor av Roy Jacobsen

Lillemor återser en kär gammal vän i denna lägmäldt berättade roman.

Toomi och den lilla plangneten av Eva Susso

Ulrika har läst en bok som handlar om klimatförändringar och utomjordingar som är väl värd att läsa.

Nattkorpen av Johan Rundberg

Ylva ger tips på en riktigt bra barndeckare som utspelar sig i Stockholm under 1880-talet.

Vägskäl av Jonathan Franzen

Andrea rekommenderar en intensivt berättat familjesaga.

Sevastopol; aug, maj dec av Emilio Fraia

Lillemor rekommenderar en bok om vikten av berättelser

Saker man inte vill veta av Nicola Yoon

Sofia tipsar om denna sockersöta bok med både dans och övernaturliga krafter

Cykelbudet av Anders Teglund

Lillemor rekommenderar en välskriven berättelse som skildrar pandemins första år i dagboksform

Den gåtfulla ön av Ann-Charlotte Persson

Harriet tipsar om en spännande rysare som utspelar sig kring juletid ute på Stora Karlsö, en liten ö nära Gotland.

Tiken av Pilar Quintana

Lillemor rekommenderar en brutalt vacker och oroande berättelse.

Fjärilens tyngd av Erri De Luca

Lillemor rekommenderar filosofiskt saga skriven på ett egensinnigt språk

Flicka, kvinna, annan av Bernadine Evaristo

Cecilia rekommenderar en stor läsupplevelse

Nattfalkarna av Elly Griffiths

Andrea rekommenderar en spännande brittisk mysdeckare

Grim av av Sara Bergmark Elfgren

Gillar du skräck, spänning och mystik så är detta boken för dig som är från 12 år och uppåt, tipsar Ulrika

Jobbiga tjejer av av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

Ylva tipsar om uppföljaren till Fula tjejer. Denna gång är det en anlagd brand som behöver klaras upp

Nijko och den stora hemligheten av Jo Salmson

I ökenstaden Vinder hålls varje år en offerparad till draken i tornet. När Nijkos syster Ihna skall gå i paraden blir Nijko snabbt varse att det är mycket som de vuxna inte berättat

Kungens grav av Elisabeth Östnäs

Christina tipsar om ett spännande, rått och blodigt äventyr som utspelar sig på vikingatiden

Getmannen och Röda kappan av Tobias Gard

Harriet tipsar om en serie snabblästa och läskiga berättelser

Idde och den bortsprungna katten av Ellen Ekman

En spännande och rolig bok för alla som gillar katter

Ya Leila av Donna Saleh

Vardagsrasism, medelklassfeminism och mycket mer hamnar under luppen i denna kritikerrosade bok

Himlabrand av Moa Backe Åstot

Same och homosexuell, går det? Jennie tipsar om denna berättelse som handlar om att hitta sig själv i ett traditionsbundet samhälle.

Allt jag vet om kärlek av Katja Timgren

Kärlek, psykisk ohälsa och något som gått fel, men vad?

Stöld av Ann-Helén Laestadius

Samer, psykisk ohälsa, klimatförändringar och tunga sociala strukturer skildras i denna bok

Förvildade av Rory Power

En mystisk sjukdom gör att internatskolan på ön sätts i karantän. Snart börjar mystiska saker hända

Den jag vill vara av Lina Stoltz

En kille blir dömd till 10 års fängelse för att ha knivhuggit en polis

Bergtagen av Camilla Sten

Spänning och mystik i Jämtlands skogar

Mitt käraste gyllene barn av Christina Wahldén

Fredrika tipsar om denna berättelse om en judisk flicka under andra världskriget, som är baserad på en sann historia

Helt ärligt av Camryn Garrett

En fin bok om kärlek, sex, vänskap och om rädslor och att leva med HIV

Bröderna Tjej av Per Nilsson

En spännande, oväntad och rolig berättelse om en brevbärare som börjar jobba för maffian

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

Ylva tipsar om denna bok där ett instakonto vänder uppochner på några vänners liv

Midnattssol av Stephenie Meyer

Hur nära var det egentligen att Edward åt upp Bella? Jennie hittar svaret i denna tegelsten till bok

Poet X av Elizabeth Acevedo

Berättande blandas med poesi i denna prisbelönta bok om en 15årig tjej

Säg nåt då! av Ida Ömalm Ronvall

Vänskap och ensamhet på högstadiet

Jag händer jämt av Emma Rävås

En himlastormande förälskelse som efterhand övergår i svartsjuka, kontroll och till slut även både fysisk och psykisk misshandel

Hästpojkarna av Johan Ehn

Jennie tipsar om en spännande, fascinerande och viktig berättelse om kärlek och vänskap i olika tider.

Ingen normal flyttar hit av Pär Sahlin

Cruising, snus och Epor i första delen av Sävaträsk-serien

Sånger från hjärtat av Kasie West

Inget är så klart enkelt i en romantisk feel good-komedi

Väktarinnan av Åsa Rosén

ett spännande äventyr med magi och kärlek

Perfekt väder för lidande av Åsa Asptjärn

Pinsamt, roligt och med en droppe svärta, perfekt.

När allt förändras och Det som inte får hända av Emma Frey-Skøtt

Två böcker om samma händelse ur olika perspektiv

Efter det som hände av Åsa Ringdahl

Vänskap och kärlek under gymnasiets sista år

Högt spel av Leigh Bardugo

Jennie har läst en ny serie av författaren till Grisha-trilogin

Tio underbara, hemska dejter av Ashley Elston

Christina tipsar om julromantik i detta amerikanska high school-drama

Språk