Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

I samarbete med Kritiklabbet inleder Varbergs bibliotek ett projekt som handlar om att införa redaktionella arbetssätt och rutiner i bibliotekets publicistik. Konkret innebär det att vi varje fredag kommer att publicera en ny upplaga av bloggen.

Redaktionens sommarläsning!

Den här gången har redaktionsmedlemmarna fått välja helt fritt och här finns allt från klassiker till böcker som ännu inte finns i butik. Tur att sommaren är lång för ambitionsnivån är hög och innehållet varierat – feelbad, feelgood, historia, relationer, romantik, spänning, skräck, humor, vardagsbetraktelser, sorg, ironi, passion – ja, allt som hör livet till. Nedan hittar ni redaktionens alla tips. Vi önskar er alla en riktigt fin lässommar. Varbergs bibliotek – Litteraturkritik tar nu ett sommaruppehåll. Vi ses i september!

Romantisk realism i klassisk Hornbyanda

Nick Hornby har blivit känd för sina humoristiska relationsromaner. Ylva Lyshag har läst hans senaste bok Precis som du. En bok om åldersfixering och politik klädd i Hornbys humoristiska språkdräkt som kanske inte riktigt håller hela vägen.

Så länge hjärtat slår

Harriet Runevad blir positivt överraskad av Daniel Bergmans självbiografi Hjärtat. Trots svår sjukdom och en kärlekslös barndom besitter Daniel en stark livsvilja och en förmåga att gå sin egen väg. Med Hjärtat har han skrivit sin livsberättelse i formen av ett långt brev till sin älskade dotter. ”Han har ett ärligt och rättframt språk och han väjer inte för det som är svårt”, skriver Harriet.

Om att bli hörd

Lillemor Åkerman har läst Jag står här och stryker av den feministiska författaren Tillie Olsen. Boken kom ut 1961 i USA och är nu på nytt översatt till svenska. Olsen är hyllad för att skildra den kvinnliga tystnaden, sin ilska över orättvisorna, sin sorg och smärta och är lika angelägen idag som då och hennes böcker används i litteraturundervisnigen på universiteten i USA. Ett återkommande tema i hennes böcker är om konsten att räcka till.

Faulknerinspirerat familjedrama

Jenny Persson har läst The promise av Damon Galgut där hon finner spår av både Virginia Woolf och William Faulkner. Hon uppskattar Galguts osentimetala drama om familjen Swart, vars öde hon tolkar som en spegling av ett föränderligt Sydafrika. Det här är romankonst på hög nivå, avslutar Jenny Persson sin recension.

Nattsvart filmisk hämndroman

Nederländsk feelbad när den är som bäst. Lize Spits suggestiva debutroman Det smälter står sig väl i kategorin och Lillemor Åkerman funderar över hur mörka slut man som läsare egentligen kan ta. På väg till en minneshögtid med ett smältande isblock i bagaget återvänder huvudpersonen till barndomsbyn Bovenmeer.

Ny hypad bok blir serie

Laura Daves succébok The Last Thing He Told Me kommer nu ut på svenska och ska även filmas för Apple TV+. Rebecka Horn har läst originalutgåvan och kan konstatera att den rymmer en rejäl dos spänning samt dunkla familjehemligheter, för den som vill hålla sig uppdaterad.

Smärtlindring som gör ont

Andrea Johansson har läst Smärtans imperium: berättelsen om familjen Sackler och opiodkrisen av Patrick Radden Keefe och förfäras över hur vinstintresse, smärtlindrande droger och välgörenhet blandas i en smärtsamt cynisk kombination som slutade i en dödlig katastrof.

Hämnden går igen

Skepparen Gerlof är tillbaka i Johan Theorins femte del av spänningsserien Ölandssviten, Benvittring. Harriet Runevad har fastnat för hämnd som drivkraft och bokens egensinniga karaktärer.

De straffades berättelser

”I denna berättelse finns bara förlorare” skriver Lillemor Åkerman om den belarusiske författaren Sasja Filipenkos roman Röda korset. Romanen behandlar ett mörkt kapitel i Sovjetunionens historia och Lillemor imponeras av Filipenkos förmåga att på ett gripande sätt skriva fram sin roman utifrån ett digert arkivmaterial. Hon drabbas även av hur delar av historien upprepar sig i dagens Ryssland.

Kvinnor utan röst - att leva i en religiös sekt

Den verklighetsbaserade romanen Kvinnor som pratar av Miriam Toews är en tänkvärd bok om ett mennonitsamfund som väcker mycket känslor, menar Lillemor Åkerman i sin recension. Författaren är själv uppvuxen med mennoniter och ger oss en skrämmande inblick i hur den religiösa sekten tolererar såväl övergrepp som förtryck av kvinnorna som tillhör sekten.

Bara natten tar slut

Kajsa Åberg skriver om författaren och översättaren Sara Gordans senaste utgivning Natten. Det är en osentimental skildring fri från klichéer, om överlevnad och tillförsikt. En balansakt i ansvar, frihet och kontroll. Om en mors strävan och gränslösa kärlek.

Vänskap och svek - nel modo italiano

Rebecka Horn recenserar Silvia Avallones senaste roman En vänskap och uppskattar särskilt det oförskönande i berättelsen. Boken beskrivs som en stark skildring av komplicerade relationer och uppbrott där författaren illustrerar den vanliga människan som kämpar på och sliter.

Oskyldigt anklagad

Karin Wahlbergs tionde deckare kretsar kring en barnläkares död. En klassisk konflikt mellan individen och den anonyma makten kommer till uttryck i ett fall som handlar om skakvåld mot spädbarn. Ylva Lyshag låter sig övertygas av författarens skärpa i detaljerna och njuter av en pusseldeckare som är genuint lärorik att läsa.

Beundran på gränsen till besatthet

Precis som huvudpersonen förtrollas Fredrik Svanå av Julian Barnes karismatiska lärare Elizabeth Finch. Fredrik utlovar en härlig läsupplevelse där Barnes leker med opålitliga röster som väver ihop berättelsen.

Kroppen, tanken, friheten

Angela Carter, Andrea Dworkin, Ana Mendieta, Marquis de Sade, Susan Sontag och Bayard Rustin är några av de intellektuella som den brittiska författaren Olivia Laing skriver om i sin nya bok Inpå bara kroppen. Jenny Persson fascineras av Laings essäer. “Med osviklig känsla hittar hon de smärtpunkter och de livsavgörande händelser som har format dessa individers tankar “, skriver hon i sin recension.

Ett jävla paradis

”Vidrigt bra” tycker Andrea Johansson om Fernanda Melchors uppföljare till genombrottsboken Orkansäsong. Paradais är en samtidsskildring av Mexikos övre och undre värld.

Omvälvande möte med en varg

“Trots få sidor innehåller den så mycket visdom och förståelse inför de förändringar vi människor tvingas acceptera” avslutar Harriet Runevad sin text om Kerstin Ekmans berätttelse

Bland döda under körsbärsblom

Lillemor Åkerman har läst Yu Miris sällsamma roman Tokyo Ueno station, om fiskaren och byggnadsarbetaren Kazus tillbakablickar i ett liv präglat av fattigdom och utanförskap. Allt i skuggan av de skira, blommande japanska körsbärsträden i Uenoparken. En roman som ställer krav på sin läsare.

Förvirringens tid är här

Kajsa Åberg recenserar Ellen Mattsson senaste roman Den svarta månens år som är en kafkaartad berättelse och ställer frågan om tillvarons mening. Drömlikt men ändå realistiskt som ger mersmak.

Språk